Falten vetlladors per atendre els alumnes amb necessitats educatives especials a les escoles inclusives

Falten vetlladors per atendre els alumnes amb necessitats educatives especials a les escoles inclusives
Sílvia Villarroel
03/10/2023 - 14:55

Badalona - Des de l'Associació ViuTea de Badalona denuncien la manca de professionals per atendre els infants amb necessitats especials a les escoles de la ciutat i d'arreu del territori. A Catalunya hi ha 39.596 alumnes amb necessitats educatives especials, relacionades amb discapacitats físiques, intel·lectuals o senyorials. I, encara que el 80% dels centres han rebut més hores de vetlladors, el mateix Departament d'Educació, reconeix que falten recursos i no arriben a tots els centres. En aquest sentit, tan familiars com entitats lluiten perquè hi hagi un canvi real a les aules i reivindiquen la tasca dels vetlladors.
L'associació ViuTea és una de les entitats que treballa per a la inclusió de persones amb trastorn de l'espectre autista a Badalona, oferint serveis multidisciplinars d'atenció i acompanyament a les famílies. Afirmen que les necessitats especials de cada infant amb TEA, que marca el Pla individualitzat d'estudis, no s'assoleixen per la manca de professionals especialitzats. Demanen un compliment si més no del 70 o 80 % del pla, enfront del 20% actual. Des de ViuTea destaquen la tasca que fan els mestres i els educadors especials amb aquests infants, més de la que els correspon moltes vegades.
Un exemple és l'Escola Bufalà, que rep 35 hores de vetlladors, 5 de les quals són per menjador, per 30 nens amb necessitats especials que té l'escola.
Una carència de recursos humans, que tant famílies com entitats que treballen en l'educació especial, esperen que se solucioni el més aviat possible.