Finalment la Zona de Baixes Emissions a Badalona s'aplicarà de forma gradual

Finalment la Zona de Baixes Emissions a Badalona s'aplicarà de forma gradual
Mar Martínez / Sara Nicolás / Emma Teixidó / Susana Soldado
13/10/2023 - 11:15

Badalona - L'Ajuntament de Badalona encarregarà un estudi a l'AMB per implementar la Zona de Baixes Emissions (ZBE) per fases. Manté que no aplicarà les primeres sancions almenys fins a finals de 2026, quan la ZBE estigui totalment desplegada i els veïns al corrent de la situació per mitjà de campanyes informatives.

El govern diu que té el vist-i-plau del Ministeri de Medi Ambient en aquest fre que ha posat a la implantació de la zona de baixes emissions. Diu que falten estudis previs obligatoris que l'anterior equip de govern no hauria fet. I manté que les sancions no arribaran fins d'aquí a tres anys.

L'alcalde Xavier Garcia Albiol va anunciar fa unes setmanes que Badalona implantaria la Zona de Baixes Emissions però que aprovaria una moratòria per no haver d'aplicar encara sancions. La moratòria encara no s'ha aprovat i l'executiu local va dir que la portaria al ple d'octubre on, de fet, proposarà tirar enrere l'ordenança actual sobre la ZBE.

En paral·lel als informes que ha demanat a l'AMB l'ajuntament diu que n'ha sol·licitat uns altres al Reial Automòbil Club de Catalunya. Vol que el RACC indagui en com afectarà el tema de les baixes emissions a la conversió del Centre de la ciutat en un espai per a vianants i en els itineraris del transport públic.

La data màxima per rebre l'informe de l'AMB és el 29 de maig de 2024. Amb tot, el govern local espera poder tenir-los tots dos, aquest i el del RACC, abans que acabi l'any. També esperen tenir una nova ordenança sobre la zona de baixes emissions al primer trimestre de l'any vinent. El canvi d'ordenança farà que la Zona de Baixes Emissions a Badalona passi del 90% del territori, previst ara, a fer una primera fase d'implementació d'un 15% i tan sols per turismes. Més endavant, s'ampliaria tant en l'espai geogràfic com en el tipus de vehicles..