Fiscalia arxiva el cas de les hores extres de la cúpula de la Urbana però alerta d'una manca de control

Fiscalia arxiva el cas de les hores extres de la cúpula de la Urbana però alerta d'una manca de control
Jordi Ribàs
14/09/2023 - 18:42

Badalona - La Fiscalía descarta les acusacions de prevaricació i malversament contra els comandaments de la Guàrdia Urbana de Badalona. Queda arxivada, doncs, la investigació sobre el possible cobrament irregular d'hores extra per part de la cúpula de la policia local. Tot i això, l'escrit de la Fiscalia al que ha tingut accés Badalona Comunicació remarca que l'Ajuntament no exerceix “cap mena de control” sobre el cobrament d'aquests tipus d'extres, i per aquest motiu no pot descartar que no s'hagin donat casos de desviació de diners.

La conclusió de la Fiscalia és que no es pot provar l'existència d'un sistema delictiu i planificat per cobrar sobresous de forma encoberta dins la Guàrdia Urbana de Badalona. D'aquesta manera queda arxivada la investigació iniciada l'estiu del 2022 arran de la denúncia del sindicat policial PSU, qui acusava 14 alts comandaments de prevaricació i malversació per haver cobrat fraudulentament fins a 200.000 € fent veure que treballaven hores extres. Ara, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha rebutjat aquesta hipòtesi i descarta començar cap procés penal perquè, afirma, no es pot provar la mala fe ni la planificació d'aquests cobraments. Fiscalia també aporta la versió dels comandaments, que argumenten que l'increment d'hores extres en els darrers anys corresponen a les baixes, especialment per la covid, i també a la carència estructural de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Badalona.

Ara bé, la Fiscalia també ha destacat que l'Ajuntament no exerceix “cap mena de control” sobre aquesta qüestió. Fins i tot, l'escàs i deficient control per part de l'administració local provoca que, segons el text de fiscalia, sigui impossible descartar que no s'hagin donat casos de desviació de diners aprofitant el sistema d'hores extres, ja sigui d'aquests comandaments investigats com de molts altres funcionaris. De fet, tot i que la Fiscalia ha descartat la via penal, també ha deixat la porta oberta la via administrativa. I és que la mateixa Fiscalia admet que durant la investigació s'han detectat anomalies i contradiccions, com ara que hi ha constància d'hores extres cobrades durant absències laborals i dies de vacances dels alts comandaments.