Garantir els desplaçaments nets de les famílies vulnerables, clau per implementar la ZBE

Garantir els desplaçaments nets de les famílies vulnerables, clau per implementar la ZBE
Sara Nicolás
05/10/2023 - 13:23

Badalona - Invertir en la millora del transport públic per tal de reduir emissions sense perjudicar a les famílies més vulnerables. Aquesta és l'alternativa a la moratòria de la Zona de Baixes Emissions a Badalona que ha defensat l'ambientòloga especialitzada en crisi climàtica Gisela Torrents al Badalona Matí.

Que les administracions implementin polítiques públiques pensades per a tothom i no només, manifesta, enfocades a les persones que poden permetre's comprar cotxes elèctrics. D'aquesta manera, es garantirien els desplaçaments nets a través del transport públic i, alhora, s'implantaria amb normalitat la Zona de Baixes Emissions.

Buscar una forma de protegir les famílies de rendes baixes perquè no els afecti tant aquest tipus de polítiques i, sobretot, ficar molts diners en transport públic, més que posar multes a les persones, perquè la gent es pugui moure d'una forma que sigui neta.

Reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però, és una promesa pendent dels països que participaran en la pròxima Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic. L'acord més important fins ara, el signat a París el 2015, fixava no sobrepassar l'escalfament global més 1,5 graus respecte a l'època preindustrial. Un objectiu que amb les promeses actuals no s'aconseguirà.

Ni tan sols les promeses de reduccions d'emissions ens porten al camí de l'1,5º. Es necessita que a la COP28, tots els països vinguin preparats per fer noves promeses i portar un pla nacional darrere.

Aquesta COP28, que començarà a Dubai el pròxim 30 de novembre, haurà d'assolir nous acords signats per tots els països. Entre ells, multiplicar per tres la generació d'electricitat renovable mundial el 2030 i obtenir finançament per ajudar que aquestes energies renovables puguin desenvolupar-se.