'Gramenet sota les bombes': l'itinerari que recorda els atacs aeris durant la Guerra Civil

'Gramenet sota les bombes': l'itinerari que recorda els atacs aeris durant la Guerra Civil
Judit Larios
04/11/2023 - 19:01

Santa Coloma de Gramenet - Des d'aquest dissabte, si es passeja per Santa Coloma de Gramenet, es poden identificar els punts on es van produir bombardejos aeris durant la Guerra Civil. Dos d'ells ja es van senyalitzar l'any passat i ara s'han inaugurat els dos restants amb la intenció de recuperar la memòria històrica de la ciutat.

Gramenet del Besòs, tal com s'anomenava Santa Coloma, no era un dels objectius de l'aviació italiana, sota les ordres del general Franco, durant la Guerra Civil. Però el fet d'estar a prop de Badalona i Sant Adrià, que sí que ho eren, la va impactar de retruc. Així, entre 1937 i 1938 la ciutat va patir cinc bombardejos que van provocar 15 víctimes mortals. Ara, els punts on van caure els projectils estan senyalitzats per monòlits que expliquen els detalls que es coneixen d'aquests atacs. Avui s'han inaugurat els corresponents als dos últims bombardejos: el del 4 de juliol de 1938 i el de l'1 de novembre del mateix any. Se situen al carrer de Mossèn Jacint Verdaguer i al de Sant Antoni i de la Bonavista, respectivament.

L'any passat ja es van instal·lar els monòlits del primer i tercer bombardejos a Gramenet del Besòs. Pel que fa al segon, no s'ha col·locat cap senyalització, ja que les bombes van caure al marge dret del riu Besòs, actualment al barri del Bon Pastor de Barcelona. La inauguració de l'itinerari complet s'ha fet amb una ruta guiada en autocar en la qual hi han assistit prop d'una quarantena de persones.

guia bombes

itinerari bombes