Interior avisarà Drets Socials abans que els Mossos acompanyin Endesa a tallar la llum de blocs ocupats

Interior avisarà Drets Socials abans que els Mossos acompanyin Endesa a tallar la llum de blocs ocupats
Àlex Sisó / ACN
26/01/2024 - 19:01

Badalona - Interior avisarà Drets Socials abans que els Mossos acompanyin Endesa en les actuacions relacionades amb talls de subministrament elèctric en habitatges ocupats. Aquest canvi de protocol pretén que el departament pugui comprovar si les famílies que hi viuen són vulnerables i, si és el cas, actuar amb proporcionalitat i buscar les mesures per evitar el tall de llum. Així s'ha acordat en la reunió mantinguda divendres entre el conseller d'Interior, el director general de la Policia i l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

GExMUPqW4AAd5Ig
@APE_Cat

Durant la trobada, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica ha denunciat que en els darrers anys s'han detectat talls de subministraments a blocs sencers ocupats, duts a terme per Endesa. L'entitat assenyala que el principal problema és que les actuacions s'han efectuat, en alguns casos, amb la intervenció de les unitats antiavalots dels Mossos d'Esquadra, a demanda de la mateixa companyia, sense fer una anàlisi prèvia de la proporcionalitat ni la cerca d'alternatives, com ara la instal·lació dels comptadors socials contemplats al conveni signat entre Endesa i la Generalitat el 2021.

Maria Campuzano, portaveu de l'APE

El Conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha compromès a posar en marxa aquest sistema de comunicació prèvia pròximament, així com convocar una nova reunió amb l'Aliança Contra la Pobresa Energètica i Drets Socials per fer-ne un seguiment. A Catalunya, durant el 2023, els Mossos d'Esquadra van fer prop d'una cinquantena intervencions en rebre un requeriment d'Endesa per tenir suport en habitatges amb connexions irregulars.