Inversions, mobilitat i Festes de Maig centren el darrer debat abans de les eleccions del 12M

Inversions, mobilitat i Festes de Maig centren el darrer debat abans de les eleccions del 12M
Jord Ribàs / Àlex Sisó
16/04/2024 - 21:29

Badalona - Una dècada sense inversions importants a Badalona per part de la Generalitat. Tots els partits municipals coincideixen en aquest diagnòstic, però no tots n'expliquen les causes de la mateixa manera.

Per Juan Fernández, regidor del grup municipal del Partit Popular, es tracta d'un greuge comparatiu inadmissible amb el Baix Llobregat. Els populars defensen que les darreres inversions es van aconseguir amb alcaldia de Xavier Garcia Albiol i amb participació del PP als pressupostos catalans. També acusen els governs independentistes de donar l'esquena a la ciutat.

Una visió compartida també pels presidents del grup municipal del PSC, Fernando Carrera, i la portaveu de Badalona en Comú Podem, Rosa Trenado. Socialistes i comuns també destaquen que és urgent invertir en les necessitats més importants dels badalonins, especialment en els barris més vulnerables.

En canvi, el president del grup municipal d'Esquerra Republicana, Àlex Montornés, defensa les polítiques del govern de Pere Aragonès, i apunta com a causa de la falta d'inversions a una manca de lideratge per part dels polítics badalonins, que també tindrien responsabilitats per no saber aconseguir inversions d'altres institucions.

Per la seva banda, Guanyem ha reivindicat inversions fetes amb Dolors Sabater a l'alcaldia, com ara els laterals de la C-31. Amb tot, consideren que Badalona no acaba de funcionar i que per això molts projectes es queden sense executar, i per això reclamen que la Generalitat tuteli el consistori.

El debat també ha girat entorn de la falta d'aparcament a la ciutat i de les pròximes Festes de Maig.

Tots els partits han coincidit que cal repensar la mobilitat en cotxe a Badalona. Hi ha consens polític, doncs, que cal millorar l'accés a Can Ruti, fer els canvis necessaris en la xarxa de busos per poder pacificar Francesc Layret i aplicar zona verda en barris com Casagemes. Això sí, l'oposició reclama que no només es reguli l'aparcament en un o dos barris, sinó que es planifiqui tota la ciutat per evitar incrementar el nombre els cotxes en les zones on no s'apliquin restriccions.

I sobre les festes de maig tots els partits estan d'acord en el fet que cal anar incorporar-hi elements innovadors però sense perdre l'essència. El president del grup municipal del PSC, Fernando Carrera, també ha posat de relleu la necessitat de descentralitzar-les i estendre-les a tots els barris. Un fet que comparteixen la resta de grups.

Per la seva banda, el president del grup municipal d'Esquerra Republicana, Àlex Montornès, ha criticat que el govern del PP no doni la importància que es mereix a la cultura tradicional. Considera que no es pot perdre l'ànima de les festes, convertint-les en un parc d'atraccions, només per atreure visitants. Un posicionament que també comparteix Badalona en Comú Podem. La portaveu del grup municipal, Rosa Trenado, ha criticat que s'estiguin fent unes festes de cara al focus mediàtic, però desvinculant a les entitats de cultura tradicional de la festa. Un punt de vista que també comparteix la presidenta de Guanyem Badalona, Dolors Sabater, qui ha lamentat que s'hagi tancat la porta a molts espais de participació, com el Consell dels Infants. El regidor popular Juan Fernadez ha anunciat que el programa de les festes de maig es presentarà divendres.