Investigadors de l'IGTP desenvolupen nous mètodes per diagnosticar la tuberculosi

Investigadors de l'IGTP desenvolupen nous mètodes per diagnosticar la tuberculosi
Raquel Moreno Escudero
21/03/2024 - 15:52

Badalona - Investigadors de l'Institut de Recerca Germans Trias desenvolupen nous mètodes per diagnosticar la tuberculosi i estudiar si el bacteri és resistent als principals antibiòtics antituberculosos. Així ho han posat de manifest durant l'acte de cloenda del consorci internacional INNOVA4TB liderat per l'IGTP. Precisament aquest diumenge 24 de març se celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi.

consorci tuberculosi 2

La jornada ha comptat amb la participació de científics d'arreu del món que durant els darrers 5 anys han avançat en la recerca puntera d'aquesta malaltia que encara no està erradicada. A Catalunya cada any es diagnostiquen 800 nous casos, i a Espanya prop de 6mil. Els investigadors han analitzat com els factors ambientals poden modular la interacció entre el bacteri i la resposta immunitària, posant el focus en el tabac, la contaminació i els plàstics. Aquest treball col·laboratiu s'ha traduït en 25 articles científics que contribueixen, diuen, a millorar el diagnòstic i el tractament dels pacients amb tuberculosi, segons ha explicat l'investigador José Domínguez, responsable del grup de recerca d'Innovació en Infeccions Respiratòries i Diagnòstic de la Tuberculosi de l'IGTP.

consorci tuberculosi 4

Un total de 16 institucions que conformen el consorci, entre elles instituts de recerca, universitats, hospitals i empreses, han proporcionat diverses perspectives per abordar una malaltia tan complexa, expliquen, des de múltiples angles. Des de l'IGTP asseguren que l'enfocament interdisciplinari i la col·laboració internacional permetran ampliar el coneixement i millorar l'impacte de la recerca per fer front als reptes sanitaris globals del futur.

Precisament per a augmentar els recursos en recerca Amics de Can Ruti, la plataforma de mecenatge del Campus Can Ruti, s'uneix amb la cadena de supermercats Condis. Fins el 28 d'abril, a tots els establiments es podrà arrodonir la compra i col·laborar amb el projecte 'Tuberculosi i cohesió social: esborrar l'estigma de la tuberculosi', impulsat pels investigadors de l'IGTP.