IV Jornada Gent Gran Badalona: 'Moltes persones grans normalitzen la situació i moren sent maltractades'

IV Jornada Gent Gran Badalona: 'Moltes persones grans normalitzen la situació i moren sent maltractades'
Raquel Moreno/ Sara Nicolás
26/10/2023 - 13:47

Badalona - El Grup de Gent Gran de Badalona «La Teranyina» reclama una unitat específica per atendre els casos de maltractament de les persones grans, una realitat, alerten, invisibilitzada. Aquest grup de treball format per entitats badalonines que treballen i acompanyen el col·lectiu asseguren que els maltractaments són, majoritàriament, psicològics, d'abandonament i econòmics. La OMS xifra en un 16% el nombre de persones grans maltractades a nivell mundial.

maltractament gent gran 3

El Centre Cívic de La Salut ha acollit aquest dijous la quarta Jornada de Gent Gran de Badalona, on la prevenció del maltractament ha protagonitzat xerrades i tallers. És al propi domicili i a l'entorn familiar, expliquen els ponents, on es produeixen la gran majoria de casos de maltractament, sovint difícils de detectar, diuen, pel silenci de les persones grans que el pateixen i el normalitzen. Però també hi ha casos a les institucions com residències o centres de dia, limitant el seu dret a decidir. També la societat exerceix un maltractament estructural discriminant al col·lectiu per la seva edat, segons ha explicat el ponent Jordi Muñoz, advocat i membre de l'Associació per a la Investigació del Maltractament a les persones grans.

Moltes persones grans normalitzen situacions que no són normals, no identifiquen el maltractament i moren sent maltractades

Les entitats alerten de la necessitat de comptar amb una unitat específica on tant les víctimes com els professionals puguin adreçar-se per tal de rebre assessorament i posar fi al maltractament. N'ha parlat Laura Renau, treballadora social de la Fundació Llegat Roca i Pi.

No existeix cap unitat específica ni un telèfon per canalitzar els casos de maltractament a la gent gran

Persones grans que de sobte deixen de sortir al carrer o ja no participen d'activitats lúdiques, que fan operacions bancàries estranyes, o presenten un mal aspecte físic o desnutrició podrien ser senyals d'alerta per detectar casos de maltractament.

maltractament gent gran 1