'Fang i foc. La ceràmica a Baetulo', una exposició amb més de 200 objectes d'argila cuita al Museu de Badalona

'Fang i foc. La ceràmica a Baetulo', una exposició amb més de 200 objectes d'argila cuita al Museu de Badalona
Àlex Sisó
16/05/2024 - 21:47

Badalona - Més de 200 objectes d'àmbits diversos com la construcció, el comerç del vi, la vida domèstica i la religió. Això és el que es pot veure a 'Fang i foc. La ceràmica de Baetulo', la mostra que es pot visitar des d'aquest dijous al Museu de Badalona. L'exposició pretén remarcar la importància del fang, un material humil però d'una gran versatilitat i durabilitat, que es va convertir en imprescindible per a la societat romana.

FANG I FOC 2

Àmfores, teules, llànties, vaixelles o peces de teler. Una àmplia mostra d'objectes procedents de la reserva del museu i de les darreres excavacions dutes a termes a la ciutat. Algunes de les peces han estat restaurades per a l'ocasió i mai s'han exhibit al públic. Entre els objectes exposats destaca la recuperació d'una àmfora de vi que conserva el tituli picti, una inscripció on es feia constar el nom del productor, el pes, els anys d'envelliment o el moment en què es va envasar.

TITULI PICTI
Àmfora amb tituli picti

L'Esther Gurri, conservadora d'arqueologia al Museu de Badalona, explica que la mostra també permet descobrir els altres usos que els romans donaven a les àmfores, com fer murs de separació, drenatges a les zones d'aiguamolls o com a caixa d'enterrament d'infants. Però a banda d'àmfores, a 'Fang i foc. La Ceràmica de Baetulo' també s'exposen altres elements singulars trobats a l'excavació del carrer Sant Anastasi amb Via Augusta, com una llàntia de sis becs.

LLANTIA
Llàntia de sis becs

Un valuós testimoni de la multitud d'objectes que es fabricaven a les terrisseries de Baetulo. D'altres elements curiosos són les antefixes, rostres decoratius de deus o personatges singulars que es posaven al final de les teules corves. A la mostra es poden veure una amb el rostre d'Alexandre Magne i la deessa Artemis. 'Fang i foc. La ceràmica de Baetulo' es pot visitar fins al 15 de setembre a la segona planta del Museu de Badalona.