Juan Sánchez publica 'Panadella', un llibre fotogràfic i narratiu sobre aquesta localitat 'fantasma' de Lleida

Juan Sánchez publica 'Panadella', un llibre fotogràfic i narratiu sobre aquesta localitat 'fantasma' de Lleida
Laia Martínez / Carles Tornero
28/11/2023 - 16:41

Badalona - L'storyteller badaloní Juan Sánchez ha publicat el foto llibre 'Panadella', després d'haver guanyat la setena edició del concurs 'Fotocanal 2022', organitzat per la Comunitat de Madrid. Un treball que defineix com a 'documental d'autor', en captar un poble de Lleida que va passar de ser un important lloc de pas a pràcticament una localitat fantasma.

Volia fer un treball sobre un lloc de carretera i vaig redescobrir La Panadella. Volia trobar algun tipus d'història o ritual o llegenda que em servís d'excusa

Juan Sánchez, al Badalona 360º

És un projecte que té dues línies narratives. I és que l'autor del llibre ha volgut retratar la situació econòmica d'aquest poble que, amb la creació d'una autopista l'A-2 el 2004, va passar d'estar a una carretera principal, a una de secundària. I, per altra banda, amb aquest treball, diu, es fa una exploració des del punt de vista de l'imaginari d'un lloc de frontera i de pas històric en el qual han passat moltes anècdotes.

Juan Sánchez, al Badalona 360º

En el llibre, de l'editorial Ediciones Anómalas, s'inclouen 38 fotografies, captades entre el 2015 i el 2019 per documentar la situació de La Panadella, on les persones que hi van se senten forasteres. Aquesta és la sensació que vol transmetre l'autor Juan Sánchez, quan explores aquest foto llibre. És una localització, situada al municipi de Montmaneu, a la província de Lleida, que destaca per la seva atmosfera boirosa i l'arquitectura dels anys 50 que es manté en interiors d'alguns negocis.

Panadella_36

Panadella_06
Fotografies de 'Panadella', de Juan Sánchez

La Panadella té un refrany: 'A Montmaneu, si no teniu feina no hi aneu, perquè pèl, llana o borra hi deixareu'

📺 Entrevista en el Badalona 360º, del 27 de novembre de 2023: