Julià de Jòdar presenta a Badalona la quarta entrega de 'L'atzar i les ombres' i anuncia que ja treballa en una cinquena part

Julià de Jòdar presenta a Badalona la quarta entrega de 'L'atzar i les ombres' i anuncia que ja treballa en una cinquena part
Jordi Ribàs
12/04/2024 - 18:03

L'escriptor Julià de Jòdar Muñoz ha presentat “La casa tapiada”, la continuació de la seva obra magna, la premiada trilogia que segueix la biografia de Gabriel Caballero, l'alter ego de l'autor badaloní.

Badalona - La trilogia de Julià de Jòdar no tenia un punt final. Com ja va deixar entreveure fa dos anys quan va reeditar les tres obres en un sol volum recopilatori, “L'atzar i les ombres”, de Jòdar encara tenia camí per explorar a través del seu alter ego i protagonista de la novel·la, el també escriptor Gabriel Caballero. Aquesta vegada, però, prenen més protagonisme els testimonis i els narradors, que posen en dubte certs elements de les tres novel·les anteriors, fet que permet reflexionar sobre la fina línia que separa història i ficció.

Aquesta quarta entrega manté com a paisatge principal els barris obrers de Badalona i Sant Adrià, però ara se situa uns anys més tard. L'obra ens transporta fins als darrers anys del franquisme, uns anys de transició marcats per les crisis socials. És d'aquesta Badalona obrera i activista, la de la casa on va néixer i que ara està “tapiada”, de la que l'autor beu per inspirar-se, malgrat reconèixer que actualment no manté gaire relació amb la ciutat. Això sí, sempre manté vius els records de la seva infantesa i adolescència a Badalona.

I si ja fa anys que va deixar entreveure que hi hauria una quarta part, aquest dijous, durant la presentació a l'espai Betúlia, ha deixat caure que ja està preparant una cinquena entrega. El títol, però, encara està per decidir: “La resurrecció de la carn” o “Les nits en blanc”.