Justícia i Igualtat crearan un servei unificat per elaborar informes forenses de víctimes de violència masclista

Justícia i Igualtat crearan un servei unificat per elaborar informes forenses de víctimes de violència masclista
Judit Larios
09/10/2023 - 20:31

Barcelona - El Departament de Justícia i el d'Igualtat i Feminismes crearan les anomenades Unitats de Valoració Forense Integral (UVFI) per fer informes pericials complets sobre les víctimes de violència masclista i sexual. Estaran formades per una trentena de professionals que s'hi dedicaran en exclusiva a partir del primer trimestre de 2024.

El Govern de la Generalitat vol transformar l'atenció forense de les víctimes de violència masclista durant els processos judicials. La creació d'aquesta nova estructura simplificarà el circuit per donar resposta a cada sol·licitud, fent que sigui més ràpid i eficient. De fet, la intenció és que els informes més complexos s'enllesteixin en menys de dos mesos. A banda d'escurçar el temps al mínim, també es vol evitar que la víctima hagi de declarar en més d'una ocasió pel trauma que això suposa. L'activació d'aquestes unitats, segons ha explicat aquest dilluns la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, facilitarà la construcció de la prova, que és una de les grans dificultats en els processos judicials en els casos de violència masclista.

L'objectiu de les noves UVFI és donar una resposta pericial especialitzada i multidisciplinar. Aquesta ha de permetre fer una diagnosi de la violència de gènere més enllà de la simple recerca de la simptomatologia d'una agressió concreta, una tasca que, expliquen, sovint és d'alta complexitat. Hi haurà 27 treballadors especialitzats amb formació i experiència, entre els quals professionals de l'àmbit de la psicologia, el treball social, la tramitació processal i la medicina forense.

La conselleria de Feminismes i Igualtat aportarà 2,5 milions d'euros per finançar aquestes unitats fins al 2025. L'any 2022 es van fer un total de 10.000 valoracions forenses de víctimes de violència masclista.