La Barnahus de Badalona atén 50 casos d'abusos sexuals a menors

La Barnahus de Badalona atén 50 casos d'abusos sexuals a menors
Àlex Sisó
28/05/2024 - 21:22

Badalona - Durant els seus dos primers mesos de funcionament, la Barnahus de Badalona està atenent una cinquantena de menors víctimes d'abusos sexuals. El servei, que també dona cobertura a Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet, és una de les tretze Barnahus que la Generalitat ha posat en marxa al conjunt de Catalunya i que han permès incrementar el nombre d'abusos detectats.

La Barnahus és un espai pensat per atendre infants i adolescents que són víctimes d'abusos sexuals. Es tracta d'un model d'atenció integral als menors en un espai amigable i que compta amb la intervenció coordinada de tots els departaments implicats. L'espai permet als infants no haver d'anar a la comissaria o al jutjat a explicar els fets, sinó que l'anomenada prova preconstituïda es grava directament a la Barnahus per evitar la revictimització dels menors.

Núria Valls, secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Valls detalla que quan un infant manifesta per primera vegada que ha patit abusos, ja sigui a l'escola, l'hospital o a la família, cal avisar a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) o als circuits de serveis socials perquè comuniquin el cas a la Barnahus, la qual es posarà en contacte amb la víctima per atendre-la. Valls subratlla que successos com les violacions del Màgic, on les agressions sexuals les cometen menors, són casos minoritaris. Assegura que el percentatge més elevat d'abusos sexuals a menors es produeixen dins l'àmbit familiar i els cometen adults. La Barnahus de Badalona és gestionada per ISOM, una entitat sense ànim de lucre que treballa a la ciutat.