La biodiversitat de l'escosistema marí a les platges de Badalona no perilla per l'escassa presència de pèl·lets

La biodiversitat de l'escosistema marí a les platges de Badalona no perilla per l'escassa presència de pèl·lets
Raquel Moreno/ Sara Nicolás
12/01/2024 - 14:13

Badalona - La presència de pèl·lets a les platges de Tarragona preocupa les entitats ecologistes que alerten que poden afectar greument els ecosistemes marins. Són la matèria primera que fan servir la majoria de fabricants de peces de plàstic, i també la segona causa de contaminació per microplàstics. No es descarta que aquestes boletes de la mida d'un gra d'arròs hagin arribat al litoral badaloní, però en quantitats tant ínfimes que no han perjudicat la biodiversitat de l'ecosistema marí de les platges del municipi, segons expliquen des del departament d'Educació Ambiental de l'Ajuntament de Badalona.

El passat 8 de desembre, el vaixell portacontenidors Toconao va perdre més de 26 tones de pèl·lets de plàstic quan circulava per davant de la costa de Portugal. Des de llavors han anat arribant a les costes espanyoles, primer a les gallegues, i ara també a les d'Astúries. Però ja al 2018 van aparèixer massivament a la platja de la Pineda, a la costa tarragonina. Fa anys que l'ONU reclama que els contenidors amb pèl·lets no viatgin a coberta sinó a la bodega dels vaixells, per evitar que caiguin al mar i provoquin desastres com el d'ara. Ho ha explicat el cap del departament d'Educació Ambiental de l'Ajuntament de Badalona, Enric Cahner.

Aquests espisodis recurrents de l'arribada de pel·lèts al Mar Mediterrani se sumen als abocaments de plàstics al mar

Es calcula que 10 trilions de pèl·lets van a parar al mar cada any, que entren a la cadena tròfica i alliberen substàncies tòxiques en erosionar-se i degradar-se. I és que tenen una aparença similar als ous de moltes espècies, de manera que ocells i peixos se les mengen i els poden obstruir el sistema digestiu. A més, la seva mida impedeix recollir-les de manera ràpida a platges i costes.

La quantitat de pèl·lets a les platges badalonines és ínfima. Es tracta d'un residu molt difícil d'eliminar si arriba a la sorra de les platges

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha començat a obrir expedients a tretze empreses del sector químic de Tarragona, on es produeix el 70% del plàstic d'Espanya, per l'incompliment de llei de responsabilitat ambiental. A més, se les investiga per possibles danys al medi ambient amb afectacions al mar i a la salut humana.

PÈL·LETS 1