La Coordinadora Familiars de Residències 5+1, indignada amb la limitació a cinc bolquers per resident a Catalunya

La Coordinadora Familiars de Residències 5+1, indignada amb la limitació a cinc bolquers per resident a Catalunya
Àlex Sisó
24/10/2023 - 20:46

Badalona - La Coordinadora Familiars de Residències 5+1 es mostra indignada davant la retallada que Salut ha aplicat en el subministrament de bolquers a les residències de gent gran a Catalunya. Un producte d'higiene que s'ha limitat a cinc per persona, quatre durant el dia i un a la nit, amb l'objectiu d'estalviar recursos. Aquesta situació ha generat nombroses queixes entre els familiars dels residents, en detectar un increment de les nafres i infeccions d'orina.

RESIDÈNCIES 1

El juny passat, la Coordinadora Familiars de Residències 5+1 va enviar una carta al conseller de Salut, Manel Balcells, exigint que es prescriguin un mínim de vuit bolquers al dia i dos a la nit. Malgrat rebre resposta, la situació no s'ha solucionat. L'entitat lamenta que el protocol que limita aquest producte d'higiene faci referència únicament als residents que pateixen d'incontinència urinària, quan molts d'ells, asseguren, presenten deficiències cognitives que provoquen que es facin totes les seves necessitats a sobre. La presidenta de l'entitat, María José Carcelén, considera indignant que es vulguin estalviar diners mantenint els avis i àvies sense netejar.

Carcelén també denuncia que quan una persona gran entra en una residència, aquesta perd el seu dret de continuar anant al seu metge de capçalera. Assegura que acaba depenent d'un metge copagat que ve al centre unes hores. Fa una crida a què l'administració permeti que els residents tornin a recuperar el seu dret a la sanitat pública i hi hagi un control per evitar la seva polimedicació. D'aquesta manera, diu, sí que s'estalviarien recursos.

La presidenta de la Coordinadora Familiars de Residències 5+1 també lamenta que Catalunya es trobi a la cua, en l'àmbit estatal, en llistes d'espera perquè les persones puguin entrar en una residència pública o concertada. Una espera que, en alguns casos, pot superar els quatre anys. Aquesta situació provoca que molts residents no hi entrin mai perquè moren abans. Carcelén demana al govern un pla perquè es construeixin residències públiques i es reverteixi la privatització.

Entrevista íntegra al BDN360