La depressió és el trastorn majoritari dels pacients de salut mental

La depressió és el trastorn majoritari dels pacients de salut mental
Montse López
16/01/2024 - 16:08

Badalona - Més del 50% dels casos atesos a l'Hospital de Dia de Salut Mental d'Adults de Badalona estan relacionats amb la depressió. La resta de diagnòstics tenen a veure amb els trastorns de personalitat. Tot just fa un any que es va posar en marxa la Unitat Polivalent de Salut Mental de Badalona Serveis Assistencials que ha ajudat als professionals a oferir una millor atenció.

Durant el 2023, l'Hospital de Dia ha atès 103 persones, una xifra semblant a la dels darrers anys. El que han augmentat són els casos de l'esfera emocional i afectiva, sobretot arran de la pandèmia. Això ha provocat que s'incrementin els pacients adolescents i, sobretot de gent gran. Tot i així, el 70% de les persones ateses són dones, d'entre 35 i 50 anys.

Matías Zamora i Mònica Àlvarez Hospital de Dia Salut Mental Adults

L'Hospital de Dia és un dels 3 serveis que s'han aglutinat a la nova Unitat Polivalent de Salut Mental de BSA, al centre de Badalona. Un any després de la seva posada en marxa, en fan un balanç positiu. El cap clínic de l'Hospital de Dia de Salut Mental d'Adults, Matías Zamora, assegura que 'conglomerar serveis en un mateix espai és molt positiu i, de cara a la ciutadania, afavoreix que sigui accessible i còmode'.

Unitat Polivalent Salut Mental BSA edifici Micaco's

L'estada mitjana a l'Hospital de Dia de Salut Mental és de dos mesos. Els casos atesos en aquesta unitat combinen el tractament farmacològic amb la psicoteràpia. Pot ser individual o grupal, una activitat que, segons l'educadora social Mònica Àlvarez, pot ser molt positiva per als pacients. 'Quan ingressen aquí, pensen: 'què hauré d'explicar, tinc por a ser jutjat i exposat' i la realitat és que finalment es fa molta pinya', diu Àlvarez, 'i compartir el malestar fa que sigui menys dolorós'.

Els professionals sanitaris fan especial èmfasi en detectar a temps els trastorns per iniciar el tractament adequat. Es calcula que la depressió afecta un 6,9% en l'àmbit mundial.