La dieta mediterrània i l'activitat física són factors clau per evitar l'aparició de la diabetis

La dieta mediterrània i l'activitat física són factors clau per evitar l'aparició de la diabetis
Raquel Moreno
14/11/2023 - 10:40

Badalona - Seguir una alimentació equilibrada basada en la dieta mediterrània i practicar exercici físic poden prevenir l'aparició de la diabetis tipus 2, la més prevalent en la ciutadania, segons destaquen des del CAP de Nova Lloreda. Coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis que es celebra avui dimarts, l'Hospital Municipal i Badalona Serveis Assistencials, a través dels centres d'atenció primària, faran durant tota la setmana diverses taules informatives, xerrades i tallers per conscienciar la societat envers aquesta malaltia.

diabetis 4

S'estima que a Catalunya hi ha 630mil casos de diabetis. Segons l'Enquesta de Salut de Catalunya de l'any 2022, la diabetis afecta el 9% de la població major de 15 anys, i el percentatge és superior a partir dels 65. Pel que fa a la diabetis tipus 1, cada any es registren més de 300 nous casos en menors de 30 anys. Tot i que els pacients compten amb un tractament farmacològic en pastilles o injectables d'insulina, en la diabetis tipus 2, la més freqüent en la població adulta, tenir uns bons hàbits alimentaris i una vida activa poden servir de tractament i fins i tot, per evitar la seva aparició. Ho ha explicat la cap clínica del CAP Nova Lloreda, Núria Casado.

La dieta mediterrània i l'activitat física poden prevenir l'aparició de la diabetis tipus 2, la més freqüent en adults

La prevenció passa per evitar no només l'aparició de la malaltia, sinó també les complicacions que pot produir si no es controlen. Segons Casado, cal augmentar la ingesta d'aliments d'origen vegetal, com hortalisses, fruites, verdures i llegums en relació amb els d'origen animal, amb més peix que carns, i d'aquestes, les varietats blanques i més magres evitant les vermelles i processades. Reconeix però, que els preus actuals de la cistella de la compra no afavoreixen la butxaca dels ciutadans.

diabetis 2

Aquest dimarts el vestíbul de l'Hospital Municipal acull una taula informativa sobre hàbits de vida saludable i el mètode plat per dissenyar àpats rics en verdures, farinacis i aliments proteics.