La figura de l'higienista bucodental s'incorpora als Centres d'Atenció Primària

La figura de l'higienista bucodental s'incorpora als Centres d'Atenció Primària
Sara Nicolás
01/06/2023 - 15:33

Badalona - La Regió Sanitària de la metropolitana nord ja ha incorporat més d'una seixantena d'higienistes bucodentals, dels quals 6 treballen des del mes d'abril a Badalona Serveis Assistencials. Es tracta de sanitaris qualificats per fer tractaments preventius en boca i que estan destinats a promoure la salut a la consulta i fer seguiment de malalties bucodentals.

La figura de l'higienista dental s'ha començat a incorporar progressivament als Centres d'Atenció Primària tal com preveu la Llei de Salut Bucodental. Es tracta d'un servei plantejat per atendre, principalment, a menors de 14 anys o d'altres grups de població com persones amb discapacitat, pacients amb un procés oncològic cervicofacial, embarassades o persones en risc de vulnerabilitat. Amb tot, segons assegurava Coral Menendez al programa Badalona Matí, ha de ser l'odontòleg qui derivi al pacient a l'higienista bucodental.

És l'odontòleg qui ha de revisar, diagnosticar i prescriure el pla de tractament. El flux de pacients sí que poden ser derivats d'altres professionals, però sempre han de passar per l'odontòleg

La tasca principal és insistir a incloure bons hàbits alimentaris i d'higiene oral a la població, com ara assumir la rutina de raspallar-nos les dents després de cada àpat i evitar aliments ensucrats. L'objectiu de cara al 2025 és aconseguir estendre el servei a tota la ciutadania.