La Generalitat presenta un decret llei per aturar l'ús fraudulent del lloguer de temporada

La Generalitat presenta un decret llei per aturar l'ús fraudulent del lloguer de temporada
Sara Nicolás
24/04/2024 - 20:42

Barcelona - El govern català fa un pas endavant per blindar la llei catalana de l'habitatge i regular així l'ús fraudulent del lloguer de temporada. Ho farà a través del decret llei que ha aprovat aquest dimecres i que, si es convalida al Parlament de Catalunya, podria entrar en vigor aquesta setmana. Recordem que Badalona és un dels 140 municipis declarats com a zona tensionada.

Un nou decret que planteja redefinir els lloguers de temporada amb l'objectiu de centrar-los en els usos i no pas en la durada del contracte. Si no s'acredita correctament l'ús temporal, l'executiu preveu aplicar el topall de rendes. D'aquesta forma, el decret considera lloguer residencial habitual motius com laborals, d'estudis o mèdics, entre altres. El govern català considera que l'actual llei estatal deixa forats que podrien donar peu a eludir la norma abusant de la temporalitat.

  • Ester Capella, consellera de Territori:

S'han de regular tots aquests forats que la llei estatal no havia previst per garantir l'accés de l'habitatge. El primer objectiu és evitar la picaresca d'eludir la contenció de rendes abusant de la temporalitat.

L'objectiu del govern de la Generalitat és assegurar que lloguers actualment d'habitatge permanent no es converteixin en temporada en els pròxims mesos, esquivant així el nou topall. D'altra banda, el decret també regula el lloguer d'habitacions, evitant que la suma fraccionada superi l'import que el propietari rebria per llogar l'habitatge sencer. Pel que fa a les sancions, el govern multarà des dels 3.000 fins als 900.000 euros les infraccions.

Reaccions al decret, de la celebració a acusar el govern de 'persecussió'

Badalona seria un dels municipis afectats per aquest abús dels lloguers de temporalitat en el cas que no s'aprovi el decret llei, segons avisa el Sindicat de Llogateres. De fet, asseguren que en el darrer mes s'haurien doblat els anuncis de pisos oferts com a lloguer de temporada als municipis declarats com a zona tensionada. El sindicat denunciava que el sector immobiliari tractava d'utilitzar aquesta estratègia per eludir el topall. Una pràctica fraudulenta, però, que ara quedaria regulada amb el nou decret llei. L'entitat, que celebra aquesta nova regulació, exigeix als grups parlamentaris que es posicionin abans de les eleccions del 12 de maig.

D'altra banda, des del sector immobiliari rebutgen el nou decret, assegurant que persegueix als propietaris. Tot i que part del sector valora positivament que es defineixin les condicions que han de complir els lloguers de temporada, altres creuen que el decret generarà confusió i inseguretat jurídica cap als propietaris. A més, l'entitat Agents de la Propietat Immobiliària (API) denuncia manca de diàleg entre l'administració i el sector. Altres, com el portal immobiliari pisos.com i la plataforma d'experts immobiliaris Excellence Real Estate Circle auguren que la regulació esdevindrà en una reducció del mercat de lloguer.