La importància de nous antibiòtics per tal d'aturar els gèrmens superresistents

La importància de nous antibiòtics per tal d'aturar els gèrmens superresistents
Sara Nicolás / Susana Soldado
26/09/2023 - 14:47

Badalona - Les morts produïdes per bacteris resistents a antibiòtics podrien superar les atribuïdes al càncer d'aquí a 30 anys, arribant a les 10 milions de defuncions anuals segons els experts. Un problema de salut a escala mundial que des de la farmacèutica Menarini volen aturar a través del desenvolupament de nous antibiòtics.

Durant anys, l'ús indiscriminat i exagerat d'antibiòtics ha provocat que alguns gèrmens generessin resistència als fàrmacs. És per això que l'any 2010 s'engegava una iniciativa per aconseguir desenvolupar 10 nous antibiòtics abans de 10 anys. El grup Menarini, amb el seu únic laboratori espanyol a Badalona, va fer una aposta clara pels nous antibiòtics posant al mercat 3 fàrmacs. I és que aquesta resistència dels bacteris implica que aquests nous tractaments són, a vegades, l'única alternativa dels metges per tractar els pacients. La Doctora Remei Artigas és la Directora Mèdica de Menarini.

Cap de nosaltres estem exempts de poder patir en el futur una infecció per un germen multiresistent i del qual no puguem tenir un antibiòtic adequat per ser correctament tractats.

LABORATORI MENARINI
Laboratori del Grup Menarini a Badalona

Aquests nous antibiòtics arriben als metges amb garanties d'eficàcia, seguretat i qualitat atorgades per les agències reguladores dels medicaments. La feina, però, no acaba quan el fàrmac arriba al mercat.

La idea és seguir treballar en aquest sentit, seguir explorant altres possibilitats i seguir investigant sobre els productes, perquè quan un medicament es posa en el mercat no ho coneixem tot sobre ell.

MENARINI
Fàrmacs desenvolupats pel Grup Menarini

Mentre les indústries farmacèutiques continuen investigant i desenvolupant nous fàrmacs, els experts assenyalen la poca conscienciació social que hi ha envers els bacteris resistents. D'aquesta forma, recorden la importància de no automedicar-se, de seguir les indicacions dels metges i de no fer servir antibiòtics sobrants.