La importància de posar la mirada al món per entendre el que passa a casa

La importància de posar la mirada al món per entendre el que passa a casa
Sara Nicolás
05/07/2023 - 15:40

Badalona - Com ens afecten els successos que es produeixen al món és una de les qüestions que mira de resoldre la geopolítica. Per tractar temes com l'ascens d'Àsia i els efectes de la guerra d'Ucraïna, el III Seminari sobre Geopolítica, organitzat per la Fundació Internacional Olof Palme, Esade i El País, s'ha instal·lat al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra.

III SEMINARI GEOPOLÍTICA FUNDACIÓ INTERNACIONAL OLOF PALME

Quatre debats amb experts i periodistes especialitzats per posar sobre la taula les noves hegemonies al món i l'estudi de la geopolítica. Amb l'hegemonia xinesa, les energies alternatives, la sostenibilitat i el conflicte a Ucraïna com a protagonistes, el seminari ha tractat de demostrar com els conflictes internacionals no estan tan lluny com creiem. Anna Balletbò, presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, parlava de la interconnexió entre països a nivell mundial.

Les coses que passen a la botiga del barri a vegades tenen a veure amb la geopolítica. Els preus dels aliments o la guerra d'Ucraïna amb el preu de l'electricitat i del gas. Ens sembla que és lluny i ho tenim a l'aixeta, al foc i a casa nostra.

La jornada l'ha inaugurat el Director del Departament de Seguretat Nacional, Miguel Ángel Ballesteros, qui ha explicat la importància d'analitzar les diferents potències mundials i el paper que hi juguen. Ballesteros també ha incidit en reorganitzar els recursos per millorar el benestar dels ciutadans. Una idea que, assegura, la pandèmia va posar de manifest en veure's interrompudes les cadenes de subministrament.

Havíem deixat tot en mans de l'economia i el més barat era comprar a la Xina, que era una bona fàbrica. Però quan va venir la pandèmia i la Xina va tancar el seu mercat, nosaltres ens vam veure amb què no teníem capacitat de produir molts dels productes bàsics que necessitàvem en aquell moment

El seminari havia de comptar amb la presència del Ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, qui estava encarregat de la conferència de clausura. Finalment, però, no ha pogut assistir i ha participat amb un discurs telemàtic a l'inici de la jornada.