La incineradora Tersa podria haver posat en risc la salut, segons la Guàrdia Civil

La incineradora Tersa podria haver posat en risc la salut, segons la Guàrdia Civil
Raquel Moreno/ David González
25/01/2024 - 12:39

Sant Adrià de Besòs - La Guàrdia Civil afirma que la incineradora de residus Tersa podria haver posat en risc la salut, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar Badalona Comunicació. L'informe pericial del cos detecta que la incineradora del Besòs, investigada per irradiar partícules contaminants, va registrar temperatures «anormals» i «aberrants» entre el 2017 i el 2022. Uns valors que, segons Tersa, es basen en una hipòtesi errònia.

Després d'examinar la documentació obtinguda en un registre el passat mes de maig, la Unitat de Protecció de Medi Ambient de la Guàrdia Civil ha redactat un informe que qüestiona els valors de la crema de residus registrats per Tersa. Aquest fet, segons el cos policial, posa en dubte la destrucció de les partícules cancerígenes.

Contràriament, la incineradora Tersa assegura que la Guàrdia Civil es basa en una hipòtesi errònia. Segons expliquen, els valors anòmals dels quals parla l'informe es donen únicament quan els forns no estan incinerant residus i, per tant, les dades no són representatives, segons l'empresa. El document s'ha incorporat a la causa oberta al Jutjat d'Instrucció número 5 de Badalona.

AIRENET DIU QUE L'INFORME CERTIFICA EL QUE DENUNCIEN DES DE FA ANYS

Per la seva banda, la plataforma Airenet assegura que l'informe de la Guàrdia Civil sobre la incineradora Tersa, acredita les seves denúncies des de fa més de 6 anys. Reiteren que la planta de tractament de residus manipula les dades d'emissions de substàncies cancerígenes que hauria de controlar la Generalitat. Airenet denuncia que aquesta incineradora pública treballa per sobre de les temperatures que marca la llei i posa en risc la salut dels ciutadans. A més, diu, l'administració la protegeix.

Ho ha explicat la presidenta d'Airenet, Silvina Frucella.

Airenet lamenta l'opacitat de Tersa i reclama tant a la planta com a l'administració pública que escoltin les demandes dels ciutadans que se senten atemorits, diu, per les conseqüències perjudicials per a la seva salut.

Recordem que la plataforma s'ha personat com a acusació particular del procés judicial contra Tersa i que continua sota secret de sumari.