La nova unitat Hemato-Oncològica de l'ICO garanteix millors trasplantaments de medul·la

La nova unitat Hemato-Oncològica de l'ICO garanteix millors trasplantaments de medul·la
Jordi Ribàs
08/02/2024 - 14:46

Can Ruti, Badalona - L'Institut Català d'Oncologia (ICO) ha posat en marxa una nova Unitat Funcional d'Atenció Hemato-Oncològica especialitzada en malalties amb una predisposició hereditària. Amb aquest nou servei es garanteix una millor tria dels candidats a trasplantaments de moll d'os.

No tots els càncers de sang i les leucèmies són hereditaris. Però sí que alguns gens concrets poden suposar més predisposició a desenvolupar aquestes malalties. Per això, quan es busca un donant de medul·la, ara no només es busca una alta compatibilitat, sinó que també es comprova la presència d'aquests gens. Especialment, quan es tracta de familiars del pacient. D'aquesta manera, com detalla l'hematòloga de l'ICO Badalona Susana Vives, s'aconsegueix reduir el nombre de pacients trasplantats que pateixen complicacions.

La nova unitat també ofereix assessorament genètic a les famílies dels pacients. Així, com explica Marta Martín, genetista de la nova unitat a l'ICO Badalona, a més d'investigar els precedents d'aquestes malalties hematològiques en l'arbre genealògic, també es donen consells als familiars a qui es detecta certa predisposició genètica.

El nou servei pretén ser un referent assistencial a Catalunya, ja que l'ICO tracta l'hematologia del 50% de la població catalana, però també col·laborar en projectes internacionals en aquest camp de recerca.