La Passada de Sant Anastasi ha concentrat la cultura popular al voltant del patró de la ciutat

La Passada de Sant Anastasi ha concentrat la cultura popular al voltant del patró de la ciutat
Ingrid Vicent
12/05/2024 - 08:24

Badalona - La diada de Sant Anastasi ha concentrat les celebracions més protocol·làries de les Festes de Maig. Al matí amb els actes de l'ofici solemne i la representació infantil de les colles de cultura tradicional. A la tarda amb la passada del Sant, que ha començat a les escales del replà de l'església de Santa Maria on s'ha fet la tradicional representació del ball parlat del Baró de Maldà. Un any més, els versos del baró i el ball dels Satanasis han fet referència a l'actualitat badalonina, amb tocs d'humor, però també amb crítiques i sàtires polítiques. Enguany, s'ha recuperat la rifa de les 3 coques de Sant Anastasi, elaborades amb la recepta que el mateix baró va deixar escrit al Calaix de Sastre.

Amb la figura del patró de Badalona fora de l'església i amb el primer ball de la Bandera de Sant Anastasi, s'ha iniciat la passada del Sant, que ha estat acompanyada dels estaferms de Badalona i les colles de cultura popular i tradicional de la ciutat, així com la Corporació municipal. Plegats han recorregut en cercavila els carrers de baix mar. Durant la passada els carrers s'han omplert de música, danses, espurnes i fum, i han aplegat un gran nombre de Badalonins.

passada Santa Maria

La Passada de Sant Anastasi ha acabat al peu de Santa Maria amb l'última tanda de lluïment de les colles de cultura tradicional. Diables, bèsties, mulassa, capgrossos, gegants, danses populars, balls de bastons, castellers... tots han desfilat abans de l'entrada del Sant a l'església per sentir els Goigs de Sant Anastasi.

Els actes en honor al patró de la ciutat s'han tancat amb una bullanga a la plaça de la Vila on les diferents colles tradicionals han mostrat els seus balls més esbojarrats.

bullanga plaça la vila