La platja contaminada de Sant Adrià, tancada per quart estiu consecutiu

La platja contaminada de Sant Adrià, tancada per quart estiu consecutiu
Àlex Sisó / ACN
20/06/2024 - 21:01

Sant Adrià de Besòs - La platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs continuarà tancada per quart estiu consecutiu. Va ser el maig de 2021 quan es va ordenar clausurar-la per la presència de residus contaminants a la sorra. Tot i que les administracions es van fixar l'objectiu de poder reobrir l'estiu de 2023, encara no hi ha cap data prevista perquè la platja torni a estar operativa.

tancament platja

Així ho ha afirmat aquest dijous l'alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, durant una audiència pública amb veïns. També ha detallat que és possible que el Ministeri de Transició Ecològica reprengui les obres entre finals de juliol i principis d'agost. Uns treballs que ja acumulen més de 2 milions d'euros de despesa. L'inici del periple a la platja del Litoral es remunta a principis de 2017, quan un temporal va provocar el trencament del col·lector.

PLATJA 2

Durant la reparació van aparèixer les primeres sospites sobre la presència de residus contaminants. Els anys següents es van fer diferents anàlisis que van determinar que l'ús de la platja no suposava cap risc per a les persones, en no detectar-se elements nocius a la superfície de la sorra. Així i tot, no es podia alterar l'estructura del sòl, ja que el marge de seguretat feia referència als primers 80 centímetres de superfície.

El temporal Filomena de 2021 i les obres per a l'arribada del cable submarí de fibra òptica van alterar aquesta estructura i es va optar pel tancament de la platja. El projecte per intervenir-hi es va anar encallant. La primera neteja es va dur a terme l'any passat, però les analítiques continuaven detectant presència d'elements contaminants. A hores d'ara encara hi ha treballs de descontaminació pendents. Un cop acabades, serà l'Agència de Residus de Catalunya l'ens encarregat de donar llum verd a la reobertura, sí les noves analítiques són exitoses.