La por de dormir al carrer torna per als usuaris de Can Bofí Vell, que s'han concentrat per fer sentir la seva veu

La por de dormir al carrer torna per als usuaris de Can Bofí Vell, que s'han concentrat per fer sentir la seva veu
Mar Martínez
26/04/2024 - 14:32

Centre - El centre d'acollida municipal Can Bofí Vell tanca les portes dilluns. Quaranta-cinc persones que hi pernoctaven queden al carrer on moltes tornaran per dormir. Avui hem pogut escoltar el seu testimoni perquè s'han concentrat a la plaça de la Vila demanant a l'alcalde de la ciutat que l'equipament no tanqui.

El manifest que han llegit els usuaris parla de les dificultats de trobar feina per qui no té la documentació necessària. De com és de difícil mantenir-la per qui dorm al carrer, perquè no és un lloc per descansar. I que tenir feina no és garantia de tenir un lloc on dormir.

USUARIS CAN BOFÍ VELL SENSE LLAR CONCENTRACIÓ PLAÇA VILA

Els problemes de salut física i mental acompanyen molts dels qui fins ara han passat les nits a Can Bofí Vell. Els preocupa que els robin els medicaments quan les passin al carrer. Dormir sota un sostre i l'atenció dels serveis socials els ha permès, a molts, recuperar una certa, si es pot dir així, normalitat, que ara perdran.

Dilluns al matí esmorzaran a Can Bofí Vell. I ja no hi podran tornar. Tampoc els que utilitzen el menjador social, que també tanca.

Tècnics de serveis socials els donaven suport aquest matí mentre es concentraven davant l'ajuntament. El servei deixa de funcionar pel deute d'un milió set-cents mil euros euros que l'ajuntament té amb els treballadors de la cooperativa Suara, que l'ha gestionat fins ara.

Per la seva banda, el govern de Badalona diu que el tràmit de les factures per pagar el deute a la cooperativa Suara, que gestionava el centre d'acollida Can Bofí Vell, continua endavant i que s'està “accelerant al màxim” perquè l'empresa pugui cobrar. L'Ajuntament va atribuir a un problema burocràtic el deute d'1,7 milions d'euros que va obligar la cooperativa a deixar de treballar al centre, que tancarà aquest dilluns. Segons el consistori aquest divendres s'ha aprovat a la comissió informativa portar a la comissió jurídica assessora dues factures per un total d'un milió dos-cents mil euros.

ERC, En Comú Podem i Guanyem registren una moció proposada per Badalona Acull

D'altra banda, els grups municipals d'Esquerra, En Comú Podem i Guanyem han registrat aquest divendres una moció sobre recursos d'emergència residencial per a persones sense llar. Ho han fet a proposta de la plataforma Badalona Acull, que recorda que l'any passat la Taula Sense Llar va comptar 90 persones dormint al carrer. La moció es debatrà en el pròxim ple municipal, el dilluns 6 de maig.

Badalona Acull explica en la seva proposta de moció que fins ara el govern municipal no ha fet pública cap alternativa per atendre les necessitats socials que provocarà el tancament de Can Bofí Vell. Les entitats de la plataforma reclamen que es recuperi el projecte d'alberg municipal a la plaça de Pep Ventura del govern anterior i al qual va renunciar l'actual. També demanen la convocatòria urgent del Consell Municipal de l'Habitatge.

Carles Sagués, portaveu de Badalona Acull.

Badalona Acull també reclama que es doni tot el suport, recursos i directrius clares al personal de Serveis Socials que, sovint, diuen, afronten aquestes problemàtiques sense els recursos necessaris.