La prevenció i la detecció precoç són claus per evitar un càncer de coll d'úter

La prevenció i la detecció precoç són claus per evitar un càncer de coll d'úter
Montse López
24/01/2024 - 14:09

Badalona - L'ASSIR (el servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) de Badalona i Sant Adrià va detectar 112 lesions precanceroses a l'úter a través de les 8.400 citologies realitzades durant el 2023. Aquesta prova és una de les mesures per evitar que es produeixi un càncer al coll de l'úter. Des de dilluns i fins divendres es commemora la Setmana Europea de la Prevenció d'aquesta malaltia.

Cada any es detecten 600.000 nous casos de càncer de coll uterí, 2.000 a l'Estat espanyol. La principal causa és la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH) tot i que el 90% de persones que s'infecten l'acabaran eliminant sense que es produeixi cap malaltia.

A través d'una citologia es pot detectar aquest virus que, en el cas que no s'hagi eliminat, pot causar una lesió precancerosa d'alt grau. 'El que fem és treure-la amb bisturí elèctric sota anestèsia local o a quiròfan sota sedació', explica la ginecòloga de l'ASSIR del Doctor Robert, Mar Framis, 'és una petita cirurgia que no comporta problemes de reproducció posteriors i el 90% de les pacients curen lesió i virus al cap d'uns mesos'.

Si no es detecta a temps, pot acabar reproduint en càncer de coll d'úter. El càncer de coll uterí pot provocar símptomes quan ja està en un estadi avançat. Es tracta de sagnat durant les relacions sexuals o flux sanguinolent.

Fer-se una citologia cada 3 anys, practicar sexe segur, portar una vida sana i vacunar-se pel virus del papil·loma humà són les principals mesures de prevenció que recomanen els professionals sanitaris per evitar aquest càncer.