La Rambla acull la 2ª Fira de Ciència al carrer per fomentar l'interès científic entre els més joves

La Rambla acull la 2ª Fira de Ciència al carrer  per fomentar l'interès científic entre els més joves
Laura Valverde / Anna García de Albéniz
30/04/2024 - 13:39

La Rambla, Badalona - Despertar l'interès de la ciència entre els més joves ha estat l'objectiu de la 2a Fira de la Ciència al Carrer, que s'ha celebrat aquest matí a La Rambla. Hi han participat prop 'un miler d'alumnes de Primària i Secundària de 13 escoles i instituts de Badalona.

WhatsApp Image 2024-04-30 at 11.33.13

Durant els darrers mesos, els alumnes de secundària s'han plantejat què els preocupa en la seva vida quotidiana, per tal de trobar solucions de la mà de la investigació científica. Els temes més recurrents han estat el medi ambient, el canvi climàtic, la conservació de la natura o l'alimentació. De fet, l'objectiu de la jornada és apropar la recerca científica als infants. És per això que dins de la jornada també han estat presents entitats i serveis de la ciutat com l'Institut Germans Trias i Pujol, el BDN Lab i el Programa STEAMcat, per mostrar als estudiants les seves recerques i transmetre'ls les possibilitats laborals que existeixen dins del món científic. Escoltem la tècnica del Centre de Recursos Pedagògics de Badalona, Montse Ortiz.

L'alumnat ha mostrat diferents projectes de recerca i investigacions científiques en una vintena de paradetes. Entre ells, l'Institut Barres i Ones de Llefià, fa 3 mesos que treballa en el projecte «Som de plàstic?», que té per objectiu buscar alternatives per tal d'evitar o disminuir la contaminació generada pels microplàstics. Així, els alumnes han creat diferents bioplàstics amb productes com la pell de fruites o el marro de cafè. Ho expliquen la professora de l'Institut Barres i Ones, Alba Montalbàn, i l'alumna de 4t d'ESO, Sofia Badán.

En aquesta fira també s'ha reflexionat sobre la falta de perspectiva de gènere dins de les ciències STEAM, un sector que fins ara ha estat molt masculinitzat. Per tal de revertir-ho, els docents asseguren que cal plantejar les ciències com la manera de canviar el món i resoldre els problemes. I evidenciar, a les alumnes, que la visió de les dones és fonamental per a aconseguir-ho.

WhatsApp Image 2024-04-30 at 11.33.11