La síndica urgeix l'Ajuntament a buscar una alternativa als usuaris de Can Bofí Vell: 'Hi està obligat'

La síndica urgeix l'Ajuntament a buscar una alternativa als usuaris de Can Bofí Vell: 'Hi està obligat'
Judit Larios
28/05/2024 - 15:40

Badalona - La Síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, denuncia que el govern badaloní hauria d'haver tingut una alternativa habitacional per als usuaris de Can Bofí Vell abans de tancar l'alberg. Ho ha dit després de reunir-se aquest matí amb el Defensor de la Ciutadania de Badalona i, posteriorment, amb els mateixos afectats. Per la seva banda, l'executiu assegura que treballa en un nou centre que estarà pensat per estances a curt termini i que podria obrir el 2025.

La Síndica assenyala que s'estan vulnerant els principis legals i ja ha demanat explicacions al consistori. Alerta que hi ha un «risc greu» i que l'Ajuntament està obligat a prestar el servei amb «caràcter transitori» fins que no hi hagi una solució definitiva. La petició espera conèixer els motius del tancament de Can Bofí Vell, les seves intencions d'oferir una alternativa i el suport que s'està oferint als usuaris que s'han quedat al carrer. Un cop rebi la resposta, que hauria de ser, com a tard, en el pròxim mes, emetrà una resolució.

L'Ajuntament considera que la fórmula de Can Bofí Vell ha funcionat durant un temps com a alberg, però que ara necessita una reformulació. És per això que la regidora de l'àmbit de Protecció a les Persones, Rosa del Amo, assegura que el govern treballa en una nova proposta que podria estar en marxa el 2025. La idea, explica, és que sigui un centre per a estades curtes, que, a falta de concreció, podrien tenir un límit de sis mesos. A més, el nou espai no estaria destinat només a persones sense sostre, sinó que també s'utilitzaria per a situacions d'emergència. Del Amo posa l'exemple dels afectats per l'esfondrament del carrer Canigó.

Per la seva banda, la plataforma Badalona Acull posa en dubte que els usuaris que dormen al carrer estiguin rebent el suport dels Serveis Socials de l'Ajuntament i, diu, els que ho fan és a escala personal. Des de la plataforma exigeixen que es torni a obrir Can Bofí Vell de forma immediata i desconfien de les promeses de l'executiu sobre les futures alternatives habitacionals.

Al Defensor de la Ciutadania li 'costa d'entendre'

En la seva trobada amb el Defensor de la Ciutadania, Joan Walter, la síndica li ha demanat que l'actualitzi dels avenços sobre aquesta situació. Walter confia que aviat es trobarà una solució per als usuaris de Can Bofí Vell. Tot i això, diu que li «costa d'entendre» el tancament de Can Bofí Vell i admet estar preocupat. Així, demana que s'intenti arribar a un acord amb la Generalitat. Walter també ha fet referència al deute de l'Ajuntament amb l'entitat que gestionava l'alberg, que ascendeix a 1,7 milions d'euros, i s'ha mostrat sorprès que hagi mantingut el servei durant tant de temps sense cobrar.

La reunió amb l'alcalde, anul·lada

Les reaccions arriben després que la síndica hagi visitat Badalona per conèixer de primera mà la situació de Can Bofí Vell. Giménez-Salinas, però, no s'ha reunit amb l'alcalde Xavier Garcia Albiol, tot i que dilluns es va anunciar la trobada. Totes dues parts han apel·lat a problemes d'agenda, mentre que des de Badalona Acull l'acusen de «desentendre's» de la situació. La visita de la síndica ha tingut lloc un mes després del tancament de Can Bofí Vell.

reunió síndica can bofí vell walter (1)
La Síndica de Greuges reunida aquest matí amb el Defensor de la Ciutadania de Badalona