'La Singla': el documental que reescriu la història de la bailaora sorda que va revolucionar el flamenc

'La Singla': el documental que reescriu la història de la bailaora sorda que va revolucionar el flamenc
Judit Larios
13/11/2023 - 21:52

Badalona - El documental sobre la figura d'Antonia Singla Contreras, una bailaora de Santa Coloma que va revolucionar el món del flamenc tot i ser sorda, ja es pot veure als cinemes. 'La Singla', dirigida per Paloma Zapata, reflexiona sobre com l'artista va caure en l'oblit després de l'èxit que va assolir.

Antonia Singla va quedar sorda poc després de néixer. Això no li va impedir aprendre a interioritzar el ritme del flamenc, que el marcava trepitjant fort el terra per sentir les vibracions. Va triomfar a Europa i va actuar acompanyada de cantants com Paco de Lucía i Camarón de la Isla. Fins i tot va anar de gira amb Ella Fitzgerald i va ser musa de Dalí. De manera sobtada, La Singla va desaparèixer dels escenaris i no s'ha sabut res més d'ella fins ara, cinc dècades més tard. Ha estat després que Paloma Zapata aconseguís convèncer-la per rodar un documental sobre la seva història. La directora d'aquesta producció ha explicat en una entrevista al Badalona 360º que, en un primer moment, la bailaora va dubtar sobre si acceptar la proposta.

El documental reconstrueix la trajectòria de la bailaora i convida l'espectador a reflexionar sobre la seva brusca retirada. La pel·lícula també mostra el procés que li ha suposat a la directora localitzar La Singla i pretén tornar-la, de manera simbòlica, al món del flamenc. 'La Singla' ja s'ha estrenat en països com Polònia, Grècia i Canadà, i també ha passat per festivals espanyols com el de San Sebastián i el de Málaga.