'La superpotència renovable': el nou llibre del badaloní Daniel Pérez

'La superpotència renovable': el nou llibre del badaloní Daniel Pérez
Judit Larios
19/10/2023 - 22:14

Badalona - Catalunya i l'estat espanyol encara no són líders en energies renovables, però tenen el potencial per ser-ho. Aquesta és una de les idees que el badaloní Daniel Pérez, director de l'Energètica, la companyia pública d'energia de la Generalitat, desenvolupa en el seu darrer llibre titulat «La superpotència renovable». L'obra ha sortit a la venda aquest dimecres i s'ha presentat per primera vegada avui a la llibreria Mitjamosca.

La transició cap a les energies renovables s'ha accelerat arran de problemes mundials com la guerra d'Ucraïna, l'escalada dels preus de l'energia i l'emergència climàtica. Segons Pérez, actualment s'està definint un nou model energètic que deixarà d'estar basat en el petroli i el gas. Per això, l'autor de «La superpotència renovable» creu que la península Ibèrica ha d'aprendre a explotar el sol i el vent de què disposa, ja que podrà oferir energia solar i eòlica més barata que altres països on el clima no és tan favorable.

El llibre busca convèncer els lectors dels beneficis de les energies renovables més enllà de combatre el canvi climàtic. Així, defensa que la generació d'aquest recurs pot convertir-se en un atractiu perquè empreses internacionals s'instal·lin al territori i creïn llocs de feina. Per ser capaços d'aprofitar el potencial de les energies renovables, Pérez assenyala que hi ha una falta de treballadors especialitzats i que cal revertir-la oferint formació de les feines que es preveu que es necessitaran.

Tot i que el 2021 la proporció d'energia elèctrica que es va generar a través de les renovables es va situar en tan sols el 28%, la previsió de l'Agència Internacional de l'Energia és que augmenti significativament. Pel 2030, s'espera que l'energia solar creixi un 365% i que la producció eòlica ho faci en un 214%.