La TIAB alerta que la nova guia per abordar el maltractament infantil farà aflorar nous casos a Badalona

La TIAB alerta que la nova guia per abordar el maltractament infantil farà aflorar nous casos a Badalona
Susana Soldado
04/06/2024 - 13:04

Badalona - Els casos de violència domèstica entre infants i adolescents s'han doblat en la darrera dècada a Catalunya, mentre que els menors que han patit abús, se n'han triplicat.

Són xifres amb les quals ha treballat la Taula per la Infància i l'Adolescència de Badalona a l'hora de fer la Guia Pràctica per abordar el maltractament i la desprotecció entre els menors. Alerten, però, que amb la guia el nombre de casos detectats a la ciutat poden incrementar-se.

Des de la TIAB expliquen que no han pogut treballar amb xifres concretes de Badalona, ja que estan molt fragmentades. Alerten, però, que en casos de maltractament i violència infantil només es coneix la punta de l'iceberg perquè en la majoria dels casos no es detecta a temps. D'aquí la importància de la Guia pràctica elaborada des de la Taula amb per la Infància i l'Adolescència i la resta d'agents que treballen amb menors. 'Segons experts, només entre el 10% i 15% de situacions de maltractament afloren, la resta no es notificquen' assegura la Sílvia Navarro, secretària tècnica de la TIAB.

En aquest sentit, asseguren, la guia recull el marc teòric existent pel que fa als diferents tipus de maltractament, sigui físic, psicològic, mental o institucional. Això permetrà als professional tenir les eines per detectar qualsevol indici que apunti a un cas de violència. Això sí, expliquen que molt probablement els serà major i estarem segurs que estem fent bé a l'hora d'aixecar l'alarma davant d'algun comportament' explica la directora del Casal dels Infants, Eva Ledesma.

La intenció de la TIAB és que la guia es vagi actualitzant a mesura que s'aprovin noves normatives. Avui en dia, expliquen, treballen a elaborar un model d'acompanyament a les famílies.