La Unitat de Covid Persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol ha atès més de 2000 pacients des de 2020

La Unitat de Covid Persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol ha atès més de 2000 pacients des de 2020
Anna García de Albéniz
15/01/2024 - 14:35

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - Els professionals de l'hospital apunten que un 7,6% dels pacients es recuperen favorablement. Admeten que actualment hi ha una llista d'espera «important» en aquest servei i reiteren la importància de la investigació per garantir una millor qualitat de vida a les persones afectades.

Des de la unitat assenyalen que la recerca se centra en dos àmbits específics. D'una banda, estudiar la malaltia per arribar a entendre-la millor i, de l'altra, una línia d'investigació orientada al tractament del pacient. De fet, un estudi recent d'un laboratori d'Àmsterdam ha descobert que el cansament dels malalts amb covid persistent s'associa a una causa biològica que afecta la musculatura. Segons Lourdes Mateu, coordinadora del servei, es tracta d'una prova pilot inicial que s'ha portat a terme amb un grup reduït de persones, però ho qualifica com un gran pas en l'àmbit de recerca.

La unitat es mostra en alerta amb l'evolució dels pacients amb covid davant el pic que es preveu aquesta setmana al sistema sanitari català. Mateu admet que ara mateix la llista d'espera és llarga i en aquest sentit recorda que és bàsic el treball i la coordinació conjunta amb l'atenció primària. Des de l'hospital asseguren que queda molta feina a fer ja que encara existeix molt desconeixement sobre aquesta patologia tant en personal sanitari com en la població general.