La Unitat de Trànsit del CAP Doctor Robert ha atès una quarentena de persones des de la seva posada en marxa fa tres mesos

La Unitat de Trànsit del CAP Doctor Robert ha atès una quarentena de persones des de la seva posada en marxa fa tres mesos
Sílvia Villarroel
11/10/2023 - 14:59

Badalona - Una quarantena de persones han estat ateses a la Unitat de Trànsit del CAP Doctor Robert de Badalona des de la seva posada en marxa fa tres mesos.
Un equip de referents que atén les persones trans del Barcelonès Nord i Maresme, i evita que aquestes, unes 230, hagin de desplaçar-se fins a Barcelona per ser ateses. La majoria es mouen en la franja d'edat d'entre 17 a 25 anys, tot i que hi ha gent de totes les edats. Des de la unitat expliquen que cada persona que ve en una primera visita arriba en una etapa diferent de la seva transició, i trasllada unes preocupacions i necessitats concretes.
Laura Sánchez, metgessa de l'equip de referents trànsit de Badalona, explica que totes aquestes fases de la transició estan envoltades, acompanyades i limitades per la transfòbia externa del seu entorn personal, laboral i social. La referent afirma que hi ha molt d'estigma encara, i que les violències institucional, sanitària i social són de les que més es queixen les usuàries.

cristina fernandez
Cristina Fernández, Membre Tornem-hi

Una de les persones que ha format part del procés de creació de la Unitat de Trànsit del CAP del Doctor Robert, és la Cristina Fernández membre de l'Entitat Tornem-hi de Badalona i mare de l'Erika, una nena trans de 15 anys , que va fer el trànsit als 5. La Cristina celebra que ara atenguin a la Unitat també als menors trans, i que ja no es consideri la transsexualitat com una malaltia. Afegeix que abans de la creació d'aquesta unitat específica, aquestes persones eren ateses per Unitats de psiquiatria d'alguns hospitals.

La unitat està integrada per un equip de 8 referents amb perfils molt variats com una ginecòloga, una llevadora, una psicòloga, una metgessa de família i una treballadora social a més de les persones d'administració i serveis.