L'Ajuntament aposta per mantenir els sis mercats municipals a Badalona mentre els paradistes temen desaparèixer

L'Ajuntament aposta per mantenir els sis mercats municipals a Badalona mentre els paradistes temen desaparèixer
Sara Nicolás
05/07/2023 - 11:17

Badalona - El govern municipal descarta unificar els mercats municipals i aposta per mantenir els 6 equipaments. Des de l'àrea de comerç, mercats i consum asseguren que els mercats de Badalona tenen potencial i viabilitat econòmica.

La regidora d'aquest àmbit, Rosa Bertran, reconeix que els 6 edificis precisen d'inversions importants, però alerta que no disposaran de prou recursos econòmics per fer reformes integrals a tots els equipaments durant aquest mandat. Amb tot, la regidora referma el seu compromís de treballar per tornar a fer dels mercats espais imprescindibles de la ciutat.

'Evidentment, tenen viabilitat els 6 mercats, perquè estan a 6 barris diferents. Hem de tocar de peus a terra i no podem enganyar a la gent dient que en aquesta legislatura es faran els 6 mercats. N'hi ha alguns que necessiten arranjaments per no degradar-se més'. - Rosa Bertran

mercat llefià 1

Pel que fa als models de mercat que planteja el nou govern, Bertran es posiciona a favor d'incorporar grans superfícies a alguns mercats, com el de Llefià, o convertir en referents gastronòmics els mercats més pròxims al centre: Torner i Maignon.

I és que, precisament, els responsables dels mercats municipals temen apropar-se a la seva desaparició. Els paradistes asseguren que estan patint una davallada del volum de vendes i que, si es continuen tancant parades, els que quedin no podran fer-se càrrec de mantenir els mercats.

mercat llefià 4

Després d'anys denunciant la manca de manteniment i d'inversió, els mercats municipals denuncien ara sentir-se al límit de la supervivència. L'acumulació de desperfectes als edificis, ja envellits, i les poques parades que queden operatives dificulten la seva subsistència. Insisteixen, però, que l'única solució viable és aconseguir un model que barregi a la mateixa superfície parades tradicionals i un supermercat.

Juan Carlos de Miguel, el president del Mercat de Llefià i de la Federació de Mercats de Badalona: 'Un mercat com un espai de comerç on estiguin dintre 10 o 15 parades tradicionals, on et tallen el peix com tu vulguis, etc., però funcionant i connectat amb un supermercat'.

mercat torner 1

'Ve de lluny, eh? Fa molts anys que cap govern de la ciutat fa res pels mercats. No s'han reformat i el manteniment que s'havia de fer no s'ha fet. Tots estem molt malament. El mercat de Llefià, per exemple, té moltes goteres. Té molts anys, 45, i no s'ha fet res'. - Juan Carlos de Miguel

Els paradistes consideren que els mercats de la ciutat, si res canvia, tendeixen a la mort. Mentre que el de Llefià viu a l'espera d'una reforma integral des de fa més d'una dècada, el de Pomar va patir l'aturada de les obres de remodelació. Un altre exemple és el Mercat Torner, on només sobreviuen prop d'una vintena de negocis.

mercat torner 2

Des de la Federació de Mercats de Badalona confien a poder mantenir una reunió amb la nova regidora de l'Àrea de Comerç, Mercats i Consum. Apunten, però, que els edificis no poden seguir sobrevivint a base de petites actuacions puntuals.