L'Ajuntament de Sant Adrià diu prou a la incineradora de Tersa després de mig segle

L'Ajuntament de Sant Adrià diu prou a la incineradora de Tersa després de mig segle
Mar Martínez
18/04/2024 - 17:29

Sant Adrià de Besòs - El consistori de Sant Adrià de Besòs ha presentat al·legacions al Pla Director Urbanístic Metropolità en aquesta direcció. Considera que la infraestructura ja no té raó de ser en un espai que ha de créixer a nivell residencial, convertir-se en un pol de la indústria audiovisual i en un referent de preservació mediambiental amb el mar i el riu Besòs a tocar.

Per a la regidoria de Territori i Medi Ambient el pla director que ha de canviar la fesomia d'aquesta part de Sant Adrià ha de servir per repensar i replantejar on ha d'anar la incineradora i com s'ha de gestionar els residus amb un horitzó de 25 anys. Admet que no serà fàcil que un altre municipi accepti un equipament, ara com ara, necessari.

Jose Antonio Gras, regidor de Territori i Medi Ambient.

Donar-hi una volta més i començar a pensar com s'han de gestionar els residus en un futur, si serà incinerant o d'una altra manera més sostenible. També com generarem energia, que això comporta pensar en noves ubicacions.

Quan la incineradora va començar a funcionar fa 23 anys, estava aïllada, en un entorn industrial. Els temps han canviat i en aquest espai es construiran pisos, i hi aterraran empreses especialitzades en l'audiovisual, al costat d'un referent mediambiental, la desembocadura del Besòs. Tot plegat, segons el regidor, incompatible amb tenir tant una incineradora com una depuradora, un ecoparc o una central tèrmica.

L'entorn urbà i social que hi ha al voltant d'aquesta infraestructura no és adient. El mateix PDUM planteja una avinguda metropolitana per Eduard Maristany i un eix verd a les lleres del riu i al mateix Parc Fluvial del Besòs

L'ajuntament ha fet arribar la seva petició de desmantellament i trasllat de la incineradora de Tersa a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'AMB, a través d'al·legacions al pla director. Diu que la seva acció no té res a veure amb la gestió de l'empresa sinó que respon a un tema de repercussions urbanístiques, de mobilitat, paisatge i qualitat de l'aire. Explica, per exemple, que l'existència del parc de gestió de residus motiva el pas d'un camió cada vuit minuts de mitjana.