L'AMB aprova inicialment un pressupost consolidat de 2.558,5 MEUR, un 3,6% més alt que el de 2023

L'AMB aprova inicialment un pressupost consolidat de 2.558,5 MEUR, un 3,6% més alt que el de 2023
ACN
13/11/2023 - 16:07

Badalona - El Consell Metropolità ha aprovat inicialment, aquest dilluns, els pressupostos generals de l'AMB pel 2024 amb un import consolidat de 2.558,5 milions d'euros, el que suposa un increment del 3,6% respecte als comptes de l'any anterior. Segons ha informat l'ens, el pressupost vol “donar continuïtat a les actuacions de caràcter social i ambiental que venen d'exercicis anteriors, tenint en compte el context global actual on prenen rellevància els riscos d'exclusió social i l'emergència climàtica”. La dotació se situa en una línia de contenció amb la congelació dels imports de les taxes i l'import de despeses de personal.

Pel que fa al pressupost estricte de l'AMB, els estats d'ingressos i de despeses sumen un total de 1.205.179.137,24€. El pressupost 2024 es formula en el “context continuat de procés de recuperació de l'economia, els conflictes bèl·lics, la persistència de l'alta inflació i les polítiques monetàries més restrictives adoptades pels principals bancs centrals per frenar l'augment dels preus”, segons ha informat l'AMB.

El pressupost ha estat aprovat amb els vots a favor dels grups PSC-CP, Junts per Catalunya, En Comú Podem-Confluències i ERC; els vots en contra de PP i Vox, i les abstencions de Compromís i Acord per Torrelles i Junts per Tiana.

Els comptes presentats preveuen donar cobertura al desenvolupament de les línies estratègiques de l'AMB com són la cohesió social, les polítiques socials municipals, les desigualtats socials, l'habitatge o la gestió de residus, entre altres. A més, contempla la congelació dels imports del tribut metropolità i la taxa metropolitana de tractament de residus, així com en l'import de despeses de personal.

Pel que fa als ingressos, l'ens preveu obtenir 132,3 milions d'euros procedents del tribut metropolità, 141,13 milions de la taxa de tractament de residus, 194,44 milions d'euros provinents de l'ATM i 144,44 milions més de la participació en els tributs de l'Estat. D'altra banda, les aportacions municipals basades en l'IBI seran de 78,61 milions d'euros i les dotacions de la Generalitat i dels ajuntaments pel finançament del transport i dels ajuts dels menjadors escolars ascendeixen a 27,38 milions d'euros. Així mateix, les transferències de l'ACA suposaran un total de 143,72 milions d'euros.

Altres ingressos procediran del servei AEROBÚS i de l'autobús amb finalitat cultural i turística amb un import de 26,31 milions d'euros, més de 51 milions s'obtindran de la recollida selectiva de residus, 23,12 de les transferències de capital de l'ARC i més de deu milions d'euros de les subvencions per la implantació de zones de baixes emissions.

Pel que fa a les despeses, l'àrea de Territori assumeix poc més de 191 milions d'euros, Acció Climàtica 231,1 milions, Cicle de l'Aigua 144,23 i Mobilitat 457,44 milions d'euros. Mentre que la resta d'àrees i actuacions sumen una despesa total de 28,74.