L'associació Noves Vies demana que se suavitzin els criteris d'obtenció de papers dels immigrants

L'associació Noves Vies demana que se suavitzin els criteris d'obtenció de papers dels immigrants
Judit Larios
16/04/2024 - 21:15

Badalona - L'associació Noves Vies, que ofereix assessorament a migrants en situació d'exclusió, reclama que es flexibilitzin els criteris segons els quals les persones estrangeres obtenen els papers. La demanda arriba després que el Congrés hagi avalat, amb l'única oposició de Vox, que es debati la iniciativa legislativa popular (ILP) per regularitzar gairebé mig milió d'immigrants en situació irregular.

La justificació de la mesura es basa en el respecte als drets humans, alhora que el text assenyala els efectes negatius que té en l'economia espanyola el fet que hi hagi persones sense papers. Per això, el badaloní Albert Parés, president i advocat de Noves Vies, defensa que la regularització d'aquests immigrants és positiva. Tots ells viuen i treballen a l'estat espanyol des d'abans del 2021, però ho fan de manera irregular per la falta de documentació. Tot i aplaudir que la ILP tiri endavant, Parés ha alertat en una entrevista al Badalona Matí que aquesta via no hauria de ser necessària. En canvi, creu que els criteris d'accés a la residència de la llei d'estrangeria haurien de ser menys restrictius i els processos administratius més àgils.

Si la normativa s'interpretés de manera flexible, que no contra la llei, ja es podrien resoldre molts processos de regularització. Depèn que l'administració estableixi unes instruccions ben clares sobre els criteris d'interpretació de manera més positiva.

La ILP compta amb el suport de 900 organitzacions i ha reunit més de 700.000 signatures de ciutadans. El text, que porta per títol 'Regularización Ya', va ser impulsat fa dos anys i ara ha superat el primer tràmit al Congrés. L'avenç de la iniciativa va tenir lloc al mateix temps que el Parlament Europeu donava llum verda a la reforma migratòria per reforçar les fronteres i endurir l'acollida a la UE. Segons l'advocat badaloní, aquestes mesures no frenaran els processos migratoris, però sí que dificultaran que les persones que arribin de manera irregular puguin viure dignament.