L'epilèpsia: una malaltia variable que afecta 50 milions de persones al món

L'epilèpsia: una malaltia variable que afecta 50 milions de persones al món
Sara Nicolás
12/02/2024 - 13:48

Badalona - Remetre pacients amb epilèpsia no controlada a unitats de monitoratge i millorar els recursos de països en vies de desenvolupament són les tasques pendents de la societat per millorar la qualitat de vida dels pacients. Així ho reivindiquen els experts en la malaltia durant el Dia Internacional de l'Epilèpsia, que se celebra cada any el segon dilluns de febrer.

Segons el coordinador de la unitat d'epilèpsia de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Juan Luis Becerra, el 0,5% de la població mundial és susceptible a patir una crisi d'epilèpsia. Les causes que la provoquen i els símptomes, però, són molt variats en tractar-se d'una malaltia de circuits elèctrics.

Les causes de l'afectació d'aquesta xarxa poden ser molt variades: problemes genètics, alteracions estructurals com un tumor, per infeccions, problemes metabòlics o immunològics. En relació a on es produeix l'activació normal d'aquesta xarxa pot provocar uns símptomes o uns altres. Moltes vegades els pacients reben un avís, un problema amb l'olfacte, sensibilitat, moviment, pensaments estranys...

Tot i no haver-hi una única causa, l'alteració d'aquests circuits elèctrics al cervell produeix una alteració química comuna. La més coneguda és la crisi convulsiva, associada amb moviments anormals. Són episodis, però, que duren entre 3 i 4 minuts.

Si el pacient està en un entorn que cau a terra amb moviments anormals, el que hem d'intentar és que no es faci mal amb els objectes, posar-lo de costat per prevenir una crisi respiratòria quan acabi l'episodi i no posar res a la boca. En cas que no es recuperés, és convenient trucar als serveis d'emergències mèdiques.

Existeixen pacients epilèptics que no aconsegueixen assolir el control de les seves crisis malgrat comptar amb tractaments farmacològics. Són aquests casos els que el doctor Becerra assegura que han de tractar les unitats d'expertesa en epilèpsia per tal de trobar les causes, fer un bon diagnòstic i establir el millor tractament pel pacient. Amb tot, les xifres mostren com el 80% dels diagnòstics provenen de països amb vies de desenvolupament. Indrets del món on els experts creuen que s'ha d'invertir en recursos per millorar l'atenció primària.