Les activacions del Codi ictus augmenten un 38% en quatre anys a Catalunya

Les activacions del Codi ictus augmenten un 38% en quatre anys a Catalunya
Àlex Sisó
29/10/2023 - 18:03

Badalona - L'any 2022, les activacions del Codi ictus de Catalunya van augmentar un 38% respecte al 2018. En concret, en aquests quatre anys, s'ha passat de 6.300 a 8.700 activacions. A la regió sanitària de la Metro Nord també s'ha detectat un increment, amb 934 activacions durant l'any passat. Són 168 casos més respecte al 2021. Coincidint amb el Dia Mundial de l'ictus, aquest 29 d'octubre, el Departament de Salut fa una crida a trucar ràpidament al 112 en cas de detectar que una persona pot estar patint un ictus.

Entre gener i setembre d'aquest any, el SEM ha activat el Codi ictus en 5.700 ocasions al conjunt de Catalunya, mentre que l'any passat, van ser 6.300. Són dades del Registre del Codi ictus de Catalunya del Departament de Salut. Si es percep un canvi brusc en una persona, com la pèrdua de força a una banda del cos, canvis en la parla o en el gest de la cara, cal trucar ràpidament al 112 i de forma immediata s'activarà el Codi ictus. Es tracta d'un protocol d'actuació urgent a Catalunya, pioner a Europa, que compta amb la coordinació del SEM i del 112. Comprèn l'activació d'una xarxa de dispositius assistencials adreçats a donar una atenció immediata als pacients amb sospita d'ictus. Actualment, una trentena d'hospitals catalans formen part de la xarxa d'atenció a l'ictus, entre ells el Germans Trias i Pujol de Badalona.

A Catalunya, durant l'any passat, més de 13.400 persones van ingressar en hospitals per aquesta urgència, un 53,4% eren homes i un 46,6% dones. Tot i que el 70% dels casos es produeixen en persones de més de 65 anys, també afecta menors d'edat. Així, durant el 2022, prop d'una vintena de menors van patir un ictus a Catalunya. L'ictus és en una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell, produïda pel taponament o trencament d'una artèria, que impedeix que arribi sang a una part del cervell i fa que les cèl·lules cerebrals acabin morint. Gràcies als tractaments actuals i a l'actuació ràpida, actualment el 55% de les persones que pateixen un ictus poden tornar a fer una vida independent al cap de tres mesos; el 35% dels pacients tenen seqüeles físiques o cognitives limitants, i la mortalitat se situa en el 15% dels casos al cap dels tres mesos que s'hagi produït l'ictus.