Les donacions de sang baixen, però els malalts no fan vacances

Les donacions de sang baixen, però els malalts no fan vacances
Mar Martínez
11/08/2023 - 14:30

Badalona - Les donacions de sang durant les vacances d'estiu baixen entre un 20 i un 30 %. A hores d'ara hi ha sang per cinc dies, quan seria òptim que n'hi hagués per vuit. El Banc de Sang i Teixits ja preveu aquestes dades en aquesta època. I també preveu campanyes per insistir que cal donar sang abans de fer les maletes i marxar. Perquè els malalts no les fan, les vacances.

Durant l'estiu els Bancs de sang dels hospitals no tanquen per vacances, i tampoc ho fan els dos autobusos que volten pels destins més turístics de Catalunya per tal que els donants puguin fer compatibles el descans i les donacions. Tot i això, és una època en què aquestes, van de baixada.

Hematies, plaquetes i plasma d'un sol cop

El Banc de Sang i Teixits, amb seu al Poblenou de Barcelona, rep cada dia les donacions realitzades en tots els bancs repartits pels centres sanitaris catalans. Allà s'emmagatzemen les bosses i se'n separen els components. I des d'allà es redistribueixen cada dia, segons les demandes de sang de cada hospital per a transfusions. De cada bossa, de 450 centímetres cúbics, en surten tres components: hematies, plaquetes i plasma sanguini.

Per ser donant de sang cal pesar almenys 50 quilos, tenir entre 18 i 70 anys i un bon estat de salut. Es requereixen tots els grups sanguinis. En té un especial valor, sobretot en casos d'emergències, l'O negatiu, que pot ser transfós a qualsevol persona, al marge del grup al qual pertanyi.