Les farmàcies catalanes tenen problemes de desproveïment amb prop de 800 medicaments

Les farmàcies catalanes tenen problemes de desproveïment amb prop de 800 medicaments
Àlex Sisó / Laura Valverde
22/05/2023 - 21:52

Badalona - La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya alerta que hi ha problemes de desproveïment amb prop de 800 medicaments. Entre les diferents causes d'aquesta problemàtica, destaca el baix cost dels medicaments a Espanya respecte a la resta d'Europa, un fet que ha provocat que els majoristes optin per exportar a altres països. Algunes farmàcies de Badalona ja han notat aquest desproveïment. Reclamen reforçar la comunicació amb els CAP per posar-hi remei.

AMOXICILINA

A la farmàcia Pal, ubicada al barri de Bufalà, asseguren que fa molt de temps que pateixen el desproveïment de medicaments. Durant aquest hivern han tingut dificultats per aconseguir amoxicil·lina, un xarop molt habitual pels nens, així com també l'ibuprofèn i el paracetamol efervescent. Entre els diferents motius d'aquesta manca de medicaments, la Rosa Maria Pal, propietària de la farmàcia, explica que durant els anys de pandèmia la demanda d'alguns medicaments va baixar molt i ara s'han vist sobrepassats, diu, per la falta de previsió d'alguns laboratoris. Una altra de les causes ha estat l'escassetat de materials per fabricar els envasos i blísters d'alguns medicaments. Però hi ha altres motius.

Pal lamenta que els pacients estan patint molt la manca de medicaments. Per revertir aquesta situació, assegura que cal incrementar la comunicació entre les farmàcies i els Centres d'Atenció Primària (CAP).

La Rosa Maria Pal detalla que els farmacèutics volen fomentar l'ús de FarmaHelp, una eina digital gratuïta de l'Organització Farmacèutica Col·legial que permet localitzar un medicament en les farmàcies properes quan una no en té. Tot plegat per evitar que el pacient hagi d'anar de farmàcia en farmàcia on a tot arreu li diguin que no hi ha disponible el medicament que necessita.

Aquí pots recuperar l'entrevista del BDN360º: