Les Llibertàries arriba al TNC amb 'La filla de l'est'

Les Llibertàries arriba al TNC amb 'La filla de l'est'
Mar Martínez
16/01/2024 - 15:50

Barcelona - La companyia Les Llibertàries, impulsada entre d'altres per l'actriu badalonina Gemma Brió i sota la direcció de Norbert Martínez arriba al Teatre Nacional de Catalunya amb una obra que, diuen, vol fer obrir els ulls. 'La filla de l'est' parteix del llibre del mateix nom de Clara Usón i situa l'espectador a la Guerra dels Balcans. És una peça de ficció, però que parteix de personatges que van existir, un genocida i la seva filla, que es va suïcidar.

La Filla de l'est Gemma Brió TNC 2
Foto: Mar Martínez

Ell és l'excomandant serbobosnià Ratko Mladic, empresonat des del 2011 a la Haia. El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia el va condemnar a cadena perpètua pel genocidi d'Srebrenica, l'assetjament a Sarajevo i altres crims de guerra. I ella és la seva filla Ana. Els motius del seu suïcidí, amb una pistola del seu pare, motiven la novel·la i aquesta peça, que es pregunta si la tragèdia es va desencadenar perquè va saber qui era realment el seu progenitor. La companyia Les Llibertàries diu que vol, amb aquesta obra, motivar una reflexió sobre els conflictes que han passat i que continua havent-hi a prop nostre. L'actriu Gemma Brió interpreta Ana Mladic.

La Filla de l'est Gemma Brió TNC 1
Foto: Mar Martínez

Roger Julià, Josep Julien, Mar Orfila, Tàtels Pérez i Jordi Rico són també protagonistes d'aquesta peça del TNC. L'obra barreja drama i els aspectes més grotescos del cabaret, per tractar els -'herois polítics' del conflicte: Mladic, Slobodan Milosevic i Radovan Karadzic.

A la peça hi ha música en directe que interpreten els mateixos actors, original de l'obra i amb temes coneguts que transporten l'espectador als anys noranta. La peça també utilitza el recurs de la càmera en directe.

La Filla de l'Est s'estrena al Teatre Nacional de Catalunya aquest dijous, 18 de gener, i hi serà fins a l'11 de febrer.

La Filla de l'est Gemma Brió TNC 4 frame teaser
Foto extreta del teaser La Filla de l'est. Autor: Teatre Nacional de Catalunya