Les pastisseries de Badalona preparen a contrarellotge els tortells de Reis

Les pastisseries de Badalona preparen a contrarellotge els tortells de Reis
Anna García de Albéniz / Tuti Garcia
02/01/2025 - 20:23

Badalona - S'acosta el dia de Reis i els obradors de la ciutat ultimen un clàssic que no pot faltar a taula; el tortell. Al Forn Bertran de Canonge Baranera en prepararan gairebé un miler, des del clàssic de massapà i fruita confitada fins al de nata, trufa o crema cremada. El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024.

WhatsApp Image 2025-01-02 at 20.10.01 (1)

El tortell de Reis artesanal és un producte laboriós que comporta entre sis i vuit hores de feina. Fet a base de farina, llevat, ous, sucre, mantega i espècies, normalment es cou només unes hores abans de menjar-lo. Carles Bertran, responsable del Forn Bertran del Carrer Canonge Baranera, ens explica el procés d'elaboració del dolç del Dia de Reis.

Carles Bertran és el responsable de Forn Bertran del Carrer Canonge Baranera

Es creu que l'origen del tortell de Reis es troba en les festes d'hivern que feien els romans, on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser al segle III d.C. quan s'hi va introduir la fava, que llavors era símbol de prosperitat i fertilitat. A la França del segle XVIII, però, un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint-hi una moneda d'or i, des d'aleshores, la sorpresa més preuada és la moneda, que després es va convertir en una figura. Pel que fa als preus, des del Forn Bertran apunten que es mantindran similars a anys anteriors. I es que tot i que hi ha un petit repunt en productes com la mantega o els ous, asseguren que no repercutirà en el preu final de cara al consumidor.

WhatsApp Image 2025-01-02 at 20.10.01 (3)
WhatsApp Image 2025-01-02 at 20.10.01 (2)