Les platges de Badalona, escenari incert a les portes de la temporada de bany

Les platges de Badalona, escenari incert a les portes de la temporada de bany
Mar Martínez / Àlex Sisó
09/04/2024 - 14:42

Badalona - La garbelladora no podrà netejar les platges de l'Estació, del Coco ni la del Pont del Petroli. En aquesta última tampoc hi haurà passera per al servei de cadira amfíbia. El gran desnivell a la sorra dels darrers temporals ho impedeix. La neteja serà manual. Ho diu el servei de platges de l'AMB que apunta que cal una amplada mínima de 40 metres perquè les platges badalonines tinguin els serveis de la temporada de bany. I això, en bona part de les platges, ara com ara, no es compleix.

La borrasca Nelson va deixar fa només uns dies retrocessos de platja de fins a 20 metres en alguns punts del litoral badaloní. Un parell de plataformes de dutxes desplaçades i un contenidor semisoterrat trencat. Això se suma a esvorancs de fins a tres metres en algunes platges de la zona sud d'altres temporals recents. Amb aquest escenari, la preparació de les platges per a la temporada de bany és un maldecap per l'Àrea Metropolitana de Barcelona. De moment, la neteja d'algunes platges haurà de ser manual, segons ha explicat Daniel Palacios, cap del Servei de Platges de l'AMB. I el bany adaptat, com a mínim, s'haurà de traslladar en punts on no hi hagi un graó insalvable per arribar a l'aigua.

Quaranta metres per garantir serveis bàsics

Segons l'AMB l'amplada de les platges determinarà en el futur que les platges puguin disposar de serveis com dutxes, mòduls de primers auxilis o lavabos. Una amplada que hauria de ser d'un mínim de 40 metres per tal que la instal·lació d'aquests serveis no suposi una pèrdua de diners.

temporal platja
Foto: Badalona Comunicació

La reposició de sorra és una de les demandes que l'AMB ha fet al Ministeri per a la Transició Ecológica a través de la Demarcació de Costes des de fa dos anys. De moment, diu no tenir-ne resposta. En qualsevol cas, és només una solució d'urgència que no servirà a llarg termini. Cal fixar la sorra, perquè no se'n vagi amb nous temporals. Això, segons diversos estudis, podria passar per la col·locació de dics submergits o la creació de cales.

La pèrdua de sorra no és exclusiu del litoral badaloní. A Montgat, l'AMB apunta que només un 5 % de la platja es conserva. I alerta que la regressió pot arribar a descalçar en el futur el passeig marítim, enganxat literalment a la via del tren.

El govern local admet que la brigada municipal no podrà garbellar les platges afectades pel temporal

L'executiu local es mostra preocupat per l'esvoranc sorgit a les platges de la ciutat. La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, ha explicat que tot i que l'any passat l'AMB també va dir que no es podrien garbellar les platges, des de l'Ajuntament ho van poder assumir amb recursos propis, utilitzant la garbelladora de la brigada municipal. Una solució bàsica que, segons Egea, aquest any no és possible perquè la situació a les platges és més greu.

També ha lamentat que el Ministeri de Transició Ecològica no hagi donat cap resposta a les demandes de l'executiu local. Reclama que es faci una aportació de sorra urgent per poder salvar la temporada d'estiu.

La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, al BDN360

Egea ha recordat que el temporal ha provocat que dues guinguetes estiguin a punt de descalçar-se i, malgrat que han rebut l'autorització de la Generalitat per poder-les instal·lar, posa en dubte que puguin continuar operatives si la situació empitjora.