Les platges de Badalona han perdut un 40% de la superfície en un any

Les platges de Badalona han perdut un 40% de la superfície en un any
Susana Soldado
18/06/2024 - 15:02

Montgat - Les platges de Badalona han perdut un 40% de la superfície en un any. Són dades de l'àrea metropolitana que situen el nostre municipi com el segon que més sorra ha perdut entre juliol de l'any passat i el darrer mes d'abril, només superat per Montgat que ha patit la regressió del 74% de les seves platges.

Són dades facilitades per l'AMB durant la presentació de la temporada d'estiu que s'ha fet aquest dimarts a Montgat, en representar el municipi veí el quilòmetre zero de la regressió estructural del litoral metropolità. Per posar un exemple dels efectes d'aquesta regressió, Montgat tenia 17 accessos a les seves platges el 2018, ara, l'Àrea Metropolità de Barcelona només n'ha pogut instal·lar 3. Els efectes econòmics en el municipi encara són més evidents. Segons Andreu Absil, alcalde de Montgat, el municipi desixarà d'ingressar 360.000 de cànon per a l'explotació de les sis guinguetes que tenia el municipi cada estiu.

PLATJA MONTGAT

A Badalona, els temporals dels darrers mesos s'han endut el 40% de la superfície, sent la platja de l'Estació i del Pont d'en botifarreta les més afectades. Tot plegat ha provocat que aquesta temporada de bany no hi hagi dutxes i es perdin serveis en alguns punts concrets del nostre litoral. Daniel Palacios, cap del servei de platges de l'AMB, apunta que estan 'concentrant els serveis el màxim possible al límit de la distància de seguretat respecte el mar”

La situació és semblant a la resta de l'àrea metropolitana on la temporada d'estiu arrencarà amb un 20% menys de sorra, cosa que ha requerit un sobreesforç dels tècnics per deixar-les a punt per al bany.

L'AMB demana una Pla d'Estabilització a la Generalitat i a Madrid

Per fer front a aquesta situació, l'àrea metropolitana demana a la Generalitat i al govern central una actuació contundent per revertir els efectes de la regressió de les platges. Reclama una estabilització del litoral a mitjà i llarg termini i assenyala els ports i altres infraestructures com els culpables de la situació actual. “Cal que corregim les nostres propies errades”, ha afirmat el gerent de l'AMB, Ramon Torra.

Torra ha posat com a exemple com el port del Masnou ha tallat la dinàmica del litoral al Maresme. Apunta que com aquesta, són moltes les actuacions fetes durant dècades que cal corregir si es vol preservar les platges metropolitanes. Torra defensa que calen noves infraestructures que ajudin a evitar abocaments de sorra anuals i que, en funció de la zona, hauran de ser diferents. Al Maresme i el Barcelonès Nord, per exemple, aposta per espigons transversals o semisubmergits. Segons el gerent de l'AMB, en dos mesos el Ministeri de Transició Ecològica ja tindrà una proposta concreta per aquesta zona del litoral.

PLATJA MONTGAT 2

Més enllà de la reivindicació, els canvis en el litoral han obligat a l'AMB a invertir 480 mil euros en la gestió integral de les platges. S'ha renovat mobiliari i equipaments per fer del litoral el més accessible i inclusiu possible. Aquest estiu s'han ampliat passeres a Barcelona, Gavà, Viladecans i Castelldefels, també s'han consolidat pèrgoles d'ombreig i s'han col·locat noves balises per ajudar el bany. Pel que fa a les dutxes o rentapeus hi haurà entre un 10 i un 20% menys. Per facilitar la gestió del territori, des de l'AMB s'ha fet un monitoratge dels temporals dels darrers mesos. Alerten que en els darrers 3 o 4 anys, hi ha temporals fora de l'època habitual, amb episodis de fort onatges. A més, n'han detectat un important canvi de tendència. Si bé, els temporals acostumaven a ser de Llevant, els darrers episodis han estat de Garbí.