L'Espai Betúlia acull l'admiració mútua entre Eugeni Forcano i Josep Pla

L'Espai Betúlia acull l'admiració mútua entre Eugeni Forcano i Josep Pla
Jordi Ribàs
07/06/2023 - 20:57

Espai Betúlia, Badalona - L'exposició 'Les meves fotografies em fan por' mostra el vincle de mútua admiració que tenien el fotògraf Eugeni Forcano i l'escriptor Josep Pla. Des d'aquest dimecres, tothom que vulgui pot comprovar-ho visitant l'espai Betúlia, on es poden veure en alta qualitat els retrats únics de Pla fets per Forcano.

A mitjans dels anys seixanta, quan tots dos ja eren artistes consolidats, Forcano i Pla van col·laborar en un article conjunt a la revista Destino. Aquest va ser el punt de partida de la fascinació recíproca entre les seves obres.

A l'exposició de l'espai Betúlia s'hi presenten un recull de documents i les fotografies fetes per Eugeni Forcano a Josep Pla. Tant del reportatge dels dos intensos dies de febrer de 1966 com les que li va dedicar posteriorment al llibre 'A l'ombra seductora' de Josep Pla, carregades de simbolisme i d'afecte pel seu admirat escriptor. Tal com destaca Josep Guindo, comissari de la mostra, una prova clau de la complicitat entre tots dos és que Pla, excepcionalment, es va deixar retratar sense boina.

Forcano, però, sí que va mantenir un dels altres trets més característics de Pla: el fum de la seva cigarreta. Així ho avala Antoni Martí Monterde, professor universitari de literatura comparada i expert en Josep Pla, qui considera que el fum aconsegueix plasmar la intel·ligència de l'escriptor.

Les fotografies continuaran exposades a l'espai Betúlia fins al 28 de juliol.