L'HGTiP aplicarà intel·ligència artificial per monitorar l'estat i l'assistència dels pacients ingressats a Psiquiatria

L'HGTiP aplicarà intel·ligència artificial per monitorar l'estat i l'assistència dels pacients ingressats a Psiquiatria
Jordi Ribàs / Anna Garcia de Albéniz
09/10/2023 - 18:18

Hospital Germans Trias i Pujol, Badalona - L'Hospital Germans Trias i Pujol aplicarà intel·ligència artificial per monitorar l'estat i l'assistència dels pacients ingressats a Psiquiatria, una unitat pionera que aplica el model de portes obertes des de fa dos anys.

Des de l'estrena del model 'de portes obertes', ara fa dos anys, s'han reduït el nombre de conflictes, de conductes autolesives i de mesures restrictives cap als pacients de la unitat de psiquiatria. Es tracta d'una manera diferent d'atendre els pacients que des del primer dia d'ingrés, i durant alguns moments del dia, poden sortir de l'habitació i passejar, acompanyats, per altres zones de la unitat o l'hospital, o fins i tot a l'exterior. A més de les sortides, l'atenció també incorpora més diàleg amb els pacients i un sistema de supervisió, tal com detalla el cap de secció d'Urgències i d'Hospitalització, Jorge Cuevas.

Supervisar l'estat i l'assistència dels pacients, que es puntua amb els colors dels semàfors, és necessari per decidir si els pacients poden sortir tenint en compte els possibles riscos de fuga, d'agressió o d'autolesió. Una valoració que ara comptarà amb el suport d'una intel·ligència artificial.

Per l'hospital, és important treballar per igualar el tracte dels pacients de salut mental als de la resta de l'hospital, ja que redueix l'estigma que pateixen i genera un impacte positiu. A més de l'obertura de portes, també s'han impulsat altres accions, com potenciar l'activitat física, la teràpia ocupacional i sensorial, la participació d'antics pacients que expliquen la seva experiència personal.