L'historiador Joan Villarroya presenta 'Mussolini contra Barcelona'

L'historiador Joan Villarroya presenta 'Mussolini contra Barcelona'
Arnau Vidal
22/05/2024 - 21:03

Badalona - L'historiador Joan Villarroya ha presentat aquest dimecres el seu nou llibre a l'Espai Betúlia. Sota el títol 'Mussolini contra Barcelona', l'obra repassa els bombardejos que la ciutat va viure en plena Guerra Civil.

Setze, disset i divuit de març de l'any 1938. Aquests són els dies en què la ciutat de Barcelona va ser bombardejada per l'aviació de Mussolini. Amb el llançament del seu nou llibre, l'historiador Joan Villarroya ha volgut repassar el que va ser un dels atacs més mortífers de la Guerra civil Espanyola. El 16 de març els avions italians van dur a terme fins a 13 bombardejos a Barcelona, cadascun dirigit a un dels diferents barris de la ciutat.

presentacio 2
L'espai Betulia ha acollit la presentació

L'atac pretenia atemorir la població civil i va acabar deixant prop de mil víctimes i més de 1.500 ferits greus. Més enllà de Barcelona, altres ciutats catalanes també van ser bombardejades. És el cas de Badalona. El pes industrial que la ciutat tenia aleshores va convertir-la en un objectiu militar clar. El 30 de juny es van bombardejar fàbriques com ara Can Badrines, la Cros i, sobretot, la Llauna.

Joan Villarroya, historiador badaloní

Davant dels atacs, es van construir diverses bateries antiaèries, com les que hi havia al Turó de la Rovira, i centenars de refugis. Alguns encara es conserven, com el de la Plaça del Diamant de Barcelona, algun del Poble Sec o el de la plaça de la vila de Badalona.